Per Jorsett

Faktaboks

Født
11. mai 1920
Død
30. januar 2019
Fødested
Kristiania (nå Oslo)
Dødssted
Oslo
Per Jorsett (til høyre) var en kjent sportsjournalist. Sammen med reporterkollega Knut Bjørnsen (til høyre) var han en kjent stemme i NRKs sendinger av skøytesport.
Her er radarparet fotografert på Hamar i forbindelse med VM på skøyter 17. februar 1985.
Per Jorsett av /NTB / SCANPIX. Gjengitt med tillatelse

Per Jorsett, norsk tidligere idrettsjournalist. Jorsett var ansatt i Den Østenfjelske Bykredittforening i hele sitt yrkesaktive liv, men er først og fremst kjent for sine frilansoppdrag innen idrettsreportasje, særlig i NRK. Han var medarbeider i Sportsmanden 1945–61, senere i blant annet Dagbladet og Nationen.

Fra 1947 var Per Jorsett knyttet til Norsk rikskringkasting. I årene 1961–91 var han folkekjær radio- og senere fjernsynskommentator i samarbeid med Knut Bjørnsen, særlig innen skøyter og friidrett.

Per Jorsett har vært sterkt engasjert innen skytesporten og har utgitt en rekke idrettsbøker, blant annet Norges skytterkonger (1970, ny utg. 1993), Store norske sportsbragder i 1000 år (1995, sm.m. Knut Bjørnsen) og 100 år med olympiske leker (Norges Olympiske Komités offisielle jubileumsbok, 1996).

Han har fått flere utmerkelser, blant annet Idrettsgallaens hederspris og Den internasjonale olympiske komités jubileumspris, som Jorsett er eneste norske innehaver av.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg