Per Jorsett

Faktaboks

Per Jorsett
Født
11. mai 1920, Kristiania (nå Oslo)
Død
30. januar 2019, Oslo
Per Jorsett (til høyre) var en kjent sportsjournalist. Sammen med reporterkollega Knut Bjørnsen (til høyre) var han en kjent stemme i NRKs sendinger av skøytesport.
Her er radarparet fotografert på Hamar i forbindelse med VM på skøyter 17. februar 1985.
Per Jorsett
Av /NTB / SCANPIX.

Artikkelstart

Per Jorsett var en norsk idrettsjournalist, best kjent for sitt arbeid som kommentator innen skøytesport og friidrett.

Bakgrunn

Jorsett var ansatt i Den Østenfjelske Bykredittforening i hele sitt yrkesaktive liv, men er først og fremst kjent for sine frilansoppdrag innen idrettsreportasje, særlig i NRK. Han var medarbeider i Sportsmanden fra 1945 til 1961, senere i blant annet Dagbladet og Nationen.

NRK-karriere og forfatterskap

Fra 1947 var Jorsett knyttet til Norsk rikskringkasting. Fra 1961 til 1991 var han folkekjær radio- og senere fjernsynskommentator, som regel i samarbeid med Knut Bjørnsen, særlig innen skøyter og friidrett.

Per Jorsett har også vært sterkt engasjert innen skytesporten, også som utøver. Han skrev en rekke idrettsbøker, blant annet Norges skytterkonger (1970, ny utgave 1993), Store norske sportsbragder i 1000 år (1995, med Knut Bjørnsen) og 100 år med olympiske leker (Norges Olympiske Komités offisielle jubileumsbok, 1996).

Han fikk flere utmerkelser, blant annet Idrettsgallaens hederspris, Kongens fortjenstmedalje i gull Den internasjonale olympiske komités jubileumspris, som Jorsett er eneste norske innehaver av.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg