Internasjonale brigader
Flere utenlandske frivillige deltok i den spanske borgerkrigen på lojalistenes side i internasjonale brigader. Bildet viser soldater fra den polske Dombrowsky-brigaden et ukjent sted i Spania i 1936. Polakkene var blant de største bidragsyterne til internasjonale brigader.
Av /NTB Scanpix.

Internasjonale brigader var militære avdelinger med frivillige av forskjellige nasjonaliteter som kjempet på republikanernes (lojalistenes) side i borgerkrigen i Spania (1936–1939). Fra hele verden strømmet mellom 35 000 og 59 000 frivillige til for å kjempe i de såkalte internasjonale brigadene, mens fagforeninger og andre bevegelser støttet republikanerne både materielt og økonomisk.

Borgerkrigen og forsvaret av republikken ble en viktig sak for den norske og internasjonale arbeiderbevegelsen. I Norge stiftet man «Den Norske Hjelpekomité for Spania» i 1936 for å støtte republikanere (den demokratiske valgte regjeringen). Denne organiserte flere innsamlingsaksjoner, bidro i byggingen av et norsk-svensk sykehus i Alcoy og gikk til innkjøp av 15 ambulanser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg