Billingstad

Artikkelstart

Billingstad er en tettbebyggelse i Asker kommune i Viken fylke. Billingstadsletta ligger delvis på Slependen i Bærum. Billingstad har boligstrøk og næringsområder ved E18. Det finnes også kulturmark og friområder. I området bor over 2000 innbyggere og ytterligere 4000 boliger ligger inne i reguleringsplanen. På Billingstad ligger blant annet ABB, IKEA, lokalavisen Budstikka og trafikkstasjon til Statens vegvesen.

Billingstad stasjon på Drammenbanen åpnet i 1919 og har stasjonsbygning fra 1958. Stasjonen betjente 250 000 passasjerer i 2012. Billingstad skole har 250 elever. Billingstad grenser til Vestmarka.

Natur- og kulturminner

Billingstad naturminne er en eik som står i Nordengveien 9 og som ble fredet den 23. mai 1975.

Åstad gård er et tidligere gårdsbruk som tilhører kommunen. I dag er gården overnattings- og kurssted og kafé i samarbeid med vertskapet på Berger gård på Hvalstad. Våningshuset er fra 1600-tallet. På Åstad gård er det oldtidsvei, og det er funnet et sverd fra eldre jernalder på gården. Kalkbrudd som hadde betydelig leveranse til blant annet Akershus festning. Åstad sag i Skustadelva i 1618 og kvern i 1690 og 1826. Deleid av Nesøygodset og kirken 1647. Eier fra 1891 var Thorvald Prebensen, som var redersønn fra Risør og leder for den private Frogner høiere almenskole i Kristiania. Det var isskjæring i Åstaddammen og utskipning av is fra Holmen.

Navn

Navn etter gården Billingstad, som tilhørte Nesøygodset men kom i 1682 over i bondeeie.

Kart

Billingstad
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg