Avalokiteshvara
Statue av Avalokiteshvara i sin form med 1000 armer (statuen har 22 armer) i bronse (Kina, 11.–12. årh.). Ca 21 cm høy.
The Metropolitan Museum of Art.
Avalokiteshvara
Treskulptur av Avalokiteshvara i sitt rene land (Kina, 11. årh.). Ca. 118 cm høy.
The Metropolitan Museum of Art.
Avalokiteshvara
Illustrert palmebladsmanuskript av Astasahasrika Prajnaparamita (se buddhisme — mahayana-sutraer) fra Bengal (Pala-perioden, 12. årh.) som her viser Avalokiteshvara undervise i den buddhistiske læren (dharma).
The Metropolitan Museum of Art.

Avalokiteshvara, en av de viktigste bodhisattvaene i mahayana-buddhismen, særlig karakterisert ved medlidenhet. I Lotussutraen, et av de tidligste mahayanaskriftene (1.–3. årh. evt.), lovprises Avalokiteshvara som en guddom som gir alle slags gaver og redder fra enhver fare.

Faktaboks

Uttale
avalokitˈeshvara
Etymologi
sanskrit, ‘Herren som ser ned’

Med mahayana ble kulten av Avalokiteshvara utbredt i store deler av Asia. I Kina ble Avalokiteshvara omformet til en kvinneskikkelse, Kuan-yin, som blant annet tenktes å gi barn til ufruktbare kvinner. I Tibet er Avalokiteshvara (tibetansk Chenresi) ansett som folkets stamfar og landets spesielle beskytter, og inkarneres i Dalai Lama.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg