August von Kotzebue

Faktaboks

August von Kotzebue
August Friedrich Ferdinand von Kotzebue
Uttale
kˈotzebu
Født
3. mai 1761, Weimar
Død
23. mars 1819, Mannheim
August von Kotzebue dør etter å ha bli knivstukket av studenten Karl Ludwig Sand

Artikkelstart

August von Kotzebue var en tysk forfatter. Han var en av det mest populære og produktive lystspillforfatter i sin samtid.

Kotzebue reiste i 1781 til Russland, hvor han gjorde en rask karriere som embetsmann og virket som skuespillforfatter og regissør. Han fortsatte teaterkarrieren senere i Wien og i Weimar. Politisk var Kotzebue en representant for de reaksjonære strømninger i Tyskland, og han ble derfor et fiendebilde for liberale og patriotiske kretser, særlig blant studentene som kjempet for dannelsen av en tysk nasjonalstat.

I 1819 ble Kotzebue drept av den patriotiske studenten og Burschenschaft-medlemmet Karl Ludwig Sand (1795–1820), som ble dømt til dødsstraff og henrettet. Etter det politiske attentatet ble sensur og overvåkning skjerpet, og Karlsbad-beslutningene trådde i kraft.

Kotzebue skrev nesten 200 skuespill, mest underholdende lystspill som i sin tid ble mye spilt, også i Norge. Komediene hans viser stor sans for sceneeffekter, men mangler psykologisk karakteristikk. Blant hans mest kjente teaterstykker er Die deutschen Kleinstädter (1803) og Die beiden Klingsberg (1801).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg