Faktaboks

Arsinoe 2. Filadelfos

Arsinoe II

Arsinoe Philadelphos

Arsinoë

Født
316 fvt., Alexandria, Egypt
Død
270 fvt., Alexandria, Egypt
Arsinoe 2.
Gullmynt med Arsinoe 2.

Arsinoe 2. Filadelfos var en egyptisk dronning og medhersker i Det gamle Egypt fra omkring 279 fvt., da hun giftet seg med sin bror Ptolemaios 2. Hun var en av de viktigste og mest populære dronningene i det ptolemaiske herskerdynastiet som styrte Egypt etter Alexander den stores død, og hun var forbildet som hennes etterfølgere måtte strekke seg etter.

Første og andre ekteskap

Arsinoe ble født i 316 fvt. som datter av kong Ptolemaios 1. og Berenike 1. I 300 fvt. var hun allerede gift med Lysimakos av Trakia, som kontrollerte Makedonia og Lilleasia (Anatolia). Etter Lysimakos' død i slaget ved Kouropedion i 281 fvt. ble hun innblandet i tronstridighetene som fulgte. Hun måtte flykte fra ektemannens fiender og giftet seg av politiske grunner med sin halvbror Ptolemaios Keraunos. De krevde sammen Makedonias trone, men da Ptolemaios Kerauneos drepte to av hennes sønner fra ekteskapet med Lysimakos, flyktet hun rundt 279 fvt. tilbake til Alexandria.

Dronning av Egypt

Tilbake i Egypt giftet Arsinoe seg med sin bror Ptolemaios 2., og adopterte barna til hans første hustru Arsinoe 1., som ble sendt i eksil. Arsinoe 2. ble både dronning og medhersker, og deltok side om side med Ptolemaios 2. i ritualer. Ekteskap mellom søsken var en gammel egyptisk skikk, som ikke nødvendigvis var incestuøs, men en teknikk for å sikre dynastiet. Mulighetene for kongen til å ha flere legitime hustruer og konkubiner medførte at tronarvingen kunne plukkes ut fra disse. Det kom ingen barn ut ifra dette ekteskapet.

Arsinoe 2. og Ptolemaios 2. etablerte en dynastisk herskerkultus som ble akseptert både av de innfødte egypterne og grekerne (inkludert makedonerne), og hvor dronningene hadde en fremtredende plass. Paret ble dyrket som levende guder i sin styringsperiode, noe ikke engang faraoene kunne skilte med. Hun hadde trolig stor innflytelse over utenrikspolitikken, som ble merkbar mer anti-makedonsk og konfronterende overfor selevkidriket under hennes styringstid.

Hun deltok, i likhet med andre menn og kvinner i det gresk-makedonske herskersjiktet i de panhellenske lekene i Olympia, med en trippel seier for sine firspann i 272 fvt. Dette var en måte å vise makt og sosial posisjon på, hvor hederen gikk til den som hadde betalt for firspannene og ikke vognstyreren.

Etter Arsinoe 2.s død i 270 fvt. spredte Arsinoe-kulten seg både i Egypt og i den øvrige hellenistiske verden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Vandorpe, Katelijn (2012). Arsinoe II Philadelphos. I The Encyclopedia of Ancient History (editors: Roger S. Bagnall, Kai Brodersen, Craige B. Champion, Andrew Erskine og Sabine R. Huebner).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg