Arne Martin Klausen, norsk sosialantropolog; mag.art. 1957, konservator ved Etnografisk museum i Oslo 1961, professor ved Universitetet i Oslo fra 1973.

Klausen interesserte seg for antropologiens betydning for forståelsen av u-lands-/i-landsproblemene, og foretok flere undersøkelser av hjelpeprosjekter i u-land, bl.a. det norske prosjektet i Kerala i Sør-India (Kerala Fishermen and the Indo-Norwegian Pilot Project, 1968). Han beskjeftiget seg også med kunst og kunstnere i vårt eget og i fremmede samfunn (Kunstsosiologi, 1977).

I flere studier anla Klausen et antropologisk perspektiv på det norske samfunnet, bl.a. i bøkene Den norske væremåten. Antropologisk søkelys på norsk kultur (red. 1984), Med Dagbladet til tabloid: en studie i dilemmaet børs og katedral (1986), og studiene av Lillehammer-OL 1994, Fakkelstafetten: en olympisk overtyre (1995) og Lillehammer-OL og olympismen (1996). Av Klausens mange andre skrifter kan nevnes Kultur. Variasjon og sammenheng (1970), Antropologiens historie (1981) og Kultur. Mønster og kaos (1992). Selvbiografien Et liv i kulturkollisjon kom i 1999.

Han var med på opprettelsen av Fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO), sammen med Johan Galtung.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.