Apeskrekkfamilien, tropisk bartrefamilie med ca. 35 arter i to slekter. Konglene er store, de går i stykker når de er modne. Barnålene er hos noen brede og bladlignende. Store trær som i eldre jordperioder var utbredt over store deler av Jorden, men som nå mest vokser på den sørlige halvkule.

Den viktigste slekten, Araucaria, er utbredt i Sør-Amerika og i og omkring Australia. Skjellgran er et 50–60 m høyt tre som danner skoger på vestskråningene av Andesfjellene. Frøene er spiselige og tømmeret verdifullt. I Norge finnes det av og til plantet i hager og parker på Vestlandet, der det vokser og trives godt. Likeså stort og verdifullt tre er parana pine, som er vanlig på savannene i Brasil. Stuegran, eller norfolkgran, stammer fra Norfolkøya ved Australia og blir der et stort tre. Den har smekrere og sirligere grener enn de andre Araucaria-artene. Hos oss dyrkes den ofte som stueplante.

Slekten Agathis er utbredt fra Filippinene til New Zealand. Kaurifuru leverer verdifullt tømmer og kvae, kopal, som brukes til ferniss.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.