kranstrefamilien

Kranstrefamilien. Skjellkranstre, ofte kalt "apeskrekk". Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Kranstrefamilien, tropisk bartrefamilie med 37 arter i tre slekter. Konglene er store, de går i stykker når de er modne. Barnålene er hos noen brede og bladlignende. De er store trær som i eldre jordperioder var utbredt over store deler av Jorden, men som nå mest vokser på den sørlige halvkule.

Faktaboks

Også kjent som
Araucariaceae Skjellgranfamilien Kransgranfamilien Apeskrekkfamilien

Slektene

Araucaria

Den viktigste slekta, Araucaria, er utbredt i Sør-Amerika og i og omkring Australia.

Skjellkranstre (Araucaria araucana), også kjent som "apeskrekk", er et 50–60 meter høyt tre som danner skoger på vestskråningene av Andesfjellene. Frøene er spiselige og tømmeret verdifullt. I Norge finnes det av og til plantet i hager og parker på Vestlandet, der det vokser og trives godt.

Et likeså stort og verdifullt tre er arten parana pine, som er vanlig på savannene i Brasil.

Stuegran, eller norfolkgran, stammer fra Norfolkøya ved Australia og blir der et stort tre. Den har smekrere og sirligere grener enn de andre Araucaria-artene. Hos oss dyrkes den ofte som stueplante.

Agathis

Slekta Agathis er utbredt fra Filippinene til New Zealand. Kaurifuru leverer verdifullt tømmer og kvae, kopal, som brukes til ferniss.

Wollemia

Slekta Wollemia har én art, W. nobilis, som vokser i Sørøst-Australia.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg