Faktaboks

Andrew Marvell
Uttale
mˈa:vəl
Født
1621
Død
1678
Andrew Marvell
Andrew Marvell
Av /National Portrait Gallery, London 𝒲.

Andrew Marvell var en engelsk lyriker. Han studerte i Cambridge og reiste mye i Europa i de første årene av borgerkrigen. Fra begynnelsen av 1650-årene stammer noen av hans beste dikt, først og fremst The Garden, et av de fineste eksempler på lyrisk-kontemplativ poesi i engelsk litteratur. Marvell hører til den såkalte metafysiske dikterskole og forener dens intellektuelle vidd med dyp og varm følsomhet.

Av andre dikt kan fremheves det storslåtte Horatian Ode upon Cromwell's Return from Ireland (1650), Bermudas og To His Coy Mistress. Bare et par av diktene ble trykt i hans levetid, og en samlet utgave utkom først i 1681.

Marvell var en venn og beundrer av John Milton, og ble i 1657 hans medarbeider som latinsk sekretær i Oliver Cromwells utenrikssaker. Ved Cromwells død i 1658 skrev han et gripende minnedikt. Året etter ble han valgt inn i parlamentet og satt der til sin død. Han ble også brukt av Karl 2s regjering i diplomatisk ærend til Russland og Norden. Men politisk var han puritaner og skrev mot slutten av sitt liv mer og mer forbitret mot det restaurerte regimet i grovkornede satirervers og prosa. Særlig prosasatiren The Rehearsal Transpros'd (i to deler, 1672–1673) skaffet ham ry som frihetshelt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg