Den franske ebenist og møbelkunstner André Charles Boulle hadde en stor kunstnerisk innflytelse under 1700-tallet. Han studerte først tegning, malerkunst og skulptur, og etablerte seg som ébéniste i Paris. Av Colbert ble han utpekt som den beste i sitt fag, og fikk verksteder og bolig i Louvre i 1672.

Boulles møbler kjennetegnes ved et rikt innlagt arbeid, med intarsia av tre og bruk av forskjellige materialer som tinn, messing, skilpadde, perlemor, elfenben osv. Typiske er møbler med skilpaddefinér inkrustert (innlagt) med messing (première partie) eller innlegninger for eksempel av skilpadde eller perlemor på metallgrunn (contrepartie).

Bronsearbeider spiller en stor rolle på Boulles møbler som beslag, håndtak og dekorative detaljer (maskaroner, floralmotiver osv.). Han hadde et eget verksted for bronsearbeid som utførte støpte, siselerte og forgylte bronser etter hans tegninger, både til møbler og som selvstendige kunstverker.

Hans større møbler med sitt strenge arkitektoniske uttrykk hører til de mest typiske representasjonsmøbler i Louis 14´s stil, mens hans kommoder og kabinettskap med sitt lettere preg og sin spinklere dekor er typiske for régence-stilens hoffmøbler. I hans tidligste produksjon spores sterk innflytelse fra Le Brun, i hans senere arbeider fra Jean Bérains grotesk- og båndornamentikk. Hans fire sønner fortsatte verkstedet og utførte møbler i Boulle-stil.

Under det annet keiserdømme kom Boulle-møbler på moten takket være keiserinne Eugénie, og produksjonen av kopier og forfalskninger fikk en blomstringsperiode. Møbler fra Boulles egen hånd er bevart i Louvre, Musée des arts decoratifs og i Versailles.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.