André Charles Boulle

Faktaboks

André Charles Boulle
Uttale
bul
Født
11. november 1642, Paris, Frankrike
Død
28. februar 1732, Paris, Frankrike

André Charles Boulle. Skap i intarsia, før 1700. Louvre, Paris.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

André Charles Boulle var en fransk ebenist og møbelkunstner. Han hadde en stor kunstnerisk innflytelse under 1700-tallet. Boulle studerte først tegning, malerkunst og skulptur, og etablerte seg som ébéniste i Paris. Av Jean-Baptiste Colbert ble han utpekt som den beste i sitt fag, og fikk verksteder og bolig i Louvre i 1672.

Avanserte innlagte arbeider

Boulles møbler kjennetegnes ved et rikt innlagt arbeid. Til intarsia-arbeidene i tre brukte han så forskjellige materialer som tinn, messing, skilpadde, perlemor og elfenben. Typiske er møbler med skilpaddefinér inkrustert (innlagt) med messing (première partie) eller innlegninger for eksempel av skilpadde eller perlemor på metallgrunn (contrepartie).

Arbeider i bronse

Bronsearbeider spiller en stor rolle på Boulles møbler som beslag, håndtak og dekorative detaljer (for eksempel maskaroner og floralmotiver). Han hadde et eget verksted for bronsearbeid som utførte støpte, siselerte og forgylte bronser etter hans tegninger, både til møbler og som selvstendige kunstverker.

Arkitektoniske representasjonsmøbler

Boulles større møbler med sitt strenge arkitektoniske uttrykk hører til de mest typiske representasjonsmøbler i Ludvig 14s stil, mens hans kommoder og kabinettskap med sitt lettere preg og sin spinklere dekor er typiske for régence-stilens hoffmøbler. I hans tidligste produksjon spores sterk innflytelse fra Charles Le Brun, i hans senere arbeider fra Jean Bérains grotesk- og båndornamentikk. Hans fire sønner fortsatte verkstedet og utførte møbler i Boulle-stil.

Ny interesse for Boulle

Under det annet keiserdømme kom Boulle-møbler på moten takket være keiserinne Eugénie, og produksjonen av kopier og forfalskninger fikk en blomstringsperiode. Møbler fra Boulles egen hånd er bevart i Louvre, Musée des arts decoratifs og i Versailles.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Neree, Jean (ed.). André Charles Boulle 1642-1732: A New Style for Europe. Somogy Editions d´Art.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg