André Charles Boulle var en fransk ebenist og møbelkunstner. Han hadde en stor kunstnerisk innflytelse under 1700-tallet. Boulle studerte først tegning, malerkunst og skulptur, og etablerte seg som ébéniste i Paris. Av Jean-Baptiste Colbert ble han utpekt som den beste i sitt fag, og fikk verksteder og bolig i Louvre i 1672.

Boulles møbler kjennetegnes ved et rikt innlagt arbeid. Til intarsia-arbeidene i tre brukte han så forskjellige materialer som tinn, messing, skilpadde, perlemor og elfenben. Typiske er møbler med skilpaddefinér inkrustert (innlagt) med messing (première partie) eller innlegninger for eksempel av skilpadde eller perlemor på metallgrunn (contrepartie).

Bronsearbeider spiller en stor rolle på Boulles møbler som beslag, håndtak og dekorative detaljer (for eksempel maskaroner og floralmotiver). Han hadde et eget verksted for bronsearbeid som utførte støpte, siselerte og forgylte bronser etter hans tegninger, både til møbler og som selvstendige kunstverker.

Boulles større møbler med sitt strenge arkitektoniske uttrykk hører til de mest typiske representasjonsmøbler i Ludvig 14´s stil, mens hans kommoder og kabinettskap med sitt lettere preg og sin spinklere dekor er typiske for régence-stilens hoffmøbler. I hans tidligste produksjon spores sterk innflytelse fra Charles Le Brun, i hans senere arbeider fra Jean Bérains grotesk- og båndornamentikk. Hans fire sønner fortsatte verkstedet og utførte møbler i Boulle-stil.

Under det annet keiserdømme kom Boulle-møbler på moten takket være keiserinne Eugénie, og produksjonen av kopier og forfalskninger fikk en blomstringsperiode. Møbler fra Boulles egen hånd er bevart i Louvre, Musée des arts decoratifs og i Versailles.

  • Neree, Jean (ed.). André Charles Boulle 1642-1732: A New Style for Europe. Somogy Editions d´Art.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.