Regence-ornamentikk. Takdekorasjoner i Herregården, Larvik.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Régence, stilbetegnelse om perioden fra ca. 1700 og noen tiår fremover. Régence motsvarer i hovedtrekk Queen Anne-stilen i England, i Sverige Fredrik 1s stil.

Det er vanskelig å trekke klare grenser mellom barokk, régence og rokokko. Régence utgjør en kort periode med flere fellestrekk både med barokk og rokokko. Typisk for ornamentikken i régence er bl.a. den elegante symmetriske grotesken, C-formede og knekkede båndmotiver og slanke bladformer.

Régence-stilen har i særlig grad vært knyttet til Jean Berains (1640–1711) ornamentstil. Ved siden av Berain fikk Claude Audran (1658–1734), Antoine Watteau (1684–1721), Robert de Cotte (1656–1735), Claude Gillot(1673–1722) og Gilles-Marie Oppenord (1672–1742) stor betydning for stilens utforming.

Régence-stilen kom klarest til uttrykk i interiørkunsten, hvor det ble lagt stor vekt på samspillet mellom tak, veggfelter og møbler. En ny møbeltype, kommoden, ble utformet i denne tiden og ble meget populær på grunn av skuff-innredningen.

Møblene ble generelt sett smekrere og enklere i utformingen enn før. Ornamentene var ofte innlagt som intarsia i møbelflatene. Bord, stol- og skapben fikk en elegant svungen utforming, noe som senere under rokokkoen ble et særtrekk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.