Andebu. Høyjord kirke er Vestfolds eneste bevarte stavkirke. Koret er fra annen halvdel av 1100-tallet, og skipet fra annen halvdel av 1200-tallet. Kirken har rester av dekorasjoner fra middelalderen.

A. Aronsen. Begrenset gjenbruk

Andebu, tettsted i Sandefjord kommune i indre Vestfold fylke. Innbyggertallet er 2 160 (2016). Andebu kirke har Norges eldste bevarte kirkebok (fra 1623). Altertavlen og prekestolen er i renessansestil. Kirken er blant de cirka 360 kirkene i landet hvor det ble holdt valg til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. I Andebu har Stiftelsen Signo et skole- og kompetansesenter, som driver grunn- og videregående skole for døve/hørselshemmede og døvblinde. Senteret gir også pedagogisk støtte, rådgivning og veiledning innen opplærings- og helsesektoren

Fram til 31. desember 2016 var Andebu en egen kommune. Stokke, Sandefjord og Andebu kommuner ble i 2015 enige om å slå seg sammen til Sandefjord kommune i forbindelse med regjeringen Solbergs kommunereform. Dette ble besluttet i statsråd 24. april 2015 med virkning fra 1. januar 2017.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.