Andebu

Faktaboks

Innbyggertall
2373 (1.1.2019)

Andebu. Høyjord kirke er Vestfolds eneste bevarte stavkirke. Koret er fra annen halvdel av 1100-tallet, og skipet fra annen halvdel av 1200-tallet. Kirken har rester av dekorasjoner fra middelalderen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Andebu, bygd og tettsted i Sandefjord kommune i Vestfold og Telemark fylke. Innbyggertallet i Andebu tettsted er 2373 (2019).

Fram til 31. desember 2016 var Andebu en egen kommune. 1.1.2017 ble Andebu og Stokke kommuner slått sammen med Sandefjord.

Bosetningen i tidligere Andebu kommune var spredt på tettstedene Andebu (kommunesenter) i øst, Høyjord i nord og Kodal i sør; sistnevnte strakte seg så vidt inn i daværende Sandefjord kommune.

Andebu kirke har Norges eldste bevarte kirkebok. Den er fra 1623. Altertavlen og prekestolen er i renessansestil. Kirken er blant de cirka 360 kirkene i landet hvor det ble holdt valg til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814.

I Andebu har Stiftelsen Signo et skole- og kompetansesenter som driver grunn- og videregående skole for døve/hørselshemmede og døvblinde. Senteret gir også pedagogisk støtte, rådgivning og veiledning innen opplærings- og helsesektoren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg