Andebu. Høyjord kirke er Vestfolds eneste bevarte stavkirke. Koret er fra annen halvdel av 1100-tallet, og skipet fra annen halvdel av 1200-tallet. Kirken har rester av dekorasjoner fra middelalderen.

A. Aronsen. Begrenset gjenbruk

Andebu, tettsted i Sandefjord kommune i indre Vestfold fylke. Innbyggertallet er 2 160 (2016). Andebu kirke har Norges eldste bevarte kirkebok (fra 1623). Altertavlen og prekestolen er i renessansestil. Kirken er blant de cirka 360 kirkene i landet hvor det ble holdt valg til Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. I Andebu har Stiftelsen Signo et skole- og kompetansesenter, som driver grunn- og videregående skole for døve/hørselshemmede og døvblinde. Senteret gir også pedagogisk støtte, rådgivning og veiledning innen opplærings- og helsesektoren

Fram til 31. desember 2016 var Andebu en egen kommune. Stokke, Sandefjord og Andebu kommuner ble i 2015 enige om å slå seg sammen til Sandefjord kommune i forbindelse med regjeringen Solbergs kommunereform. Dette ble besluttet i statsråd 24. april 2015 med virkning fra 1. januar 2017.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.