American Airlines

En Boeing 727 i fargene til American Airlines.
San Diego Air and Space Museum.
Logoen til American Airlines.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

American Airlines er et amerikansk flyselskap basert i Dallas med røtter tilbake til 1926. Selskapet driver innenlandstrafikk i USA, samt egne ruter til det øvrige Nord- og Sør-Amerika, Europa og Japan. Selskapet inngår i flyselskapsalliansen oneworld.

Faktaboks

Uttale
əmˈerikən-
Også kjent som
AA

Virksomhet

American Airlines eies fra 1982 av holdingselskapet AMR Corporation (AMR etter American Airlines' børskode), som også driver det regionale nettverket American Eagle, grunnlagt i 1984 som mateselskap for American Airlines. American Eagle omfatter flere regionale flyselskap, hvorav tre av dem, Envoy Air, Piedmont Airlines og PSA Airlines, er datterselskap av American Airlines. Amercian Airlines hadde i 2019 en omsetning på 45,8 milliarder dollar, og ved slutten av året hadde selskapet en flåte på 942 fly

Historie

American Airlines skriver historien sin tilbake til selskapene Robertson Aircraft Corporation og Colonial Air Transport, som fløy sine første postruter 1926. Charles Lindbergh var for øvrig pilot på Robertson Aircrafts jomfrutur mellom Chicago og St. Louis. Disse selskapene og over 80 andre småselskap ble i 1930 samlet til American Airways. Selskapet har hatt det nåværende navnet fra 1934.

American Airlines ble 1936 de første som satte Douglas DC-3 i rutetrafikk, en av de mest betydningsfulle flytyper i den sivile luftfarts historie. I 1945–1950 fløy selskapet til Europa gjennom American Overseas Airlines, en aktivitet som først ble gjenopptatt i 1982 (London). American Airlines overtok i 2001 det konkursrammede Trans World Airlines (TWA). I 2013 ble US Airways fusjonert med American Airlines.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg