Allierte kontrollråd

Allierte kontrollråd hadde sitt hovedkvarter i denne bygningen i Berlin.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Allierte kontrollråd var det øverste organet i de alliertes okkupasjonsapparat i Tyskland og Østerrike etter andre verdenskrig. Rådet bestod av representanter fra de fire okkupasjonsmaktene USA, Storbritannia, Frankrike og Sovjetunionen, og trådte først sammen sommeren 1945.

Faktaboks

Også kjent som

tysk Alliierter Kontrollrat

engelsk Allied Control Council

I Tyskland opphørte det allierte kontrollråd i 1948, da Sovjetunionen forlot samarbeidet. Det ble erstattet av Allierte høykommisjon etter opprettelsen av Vest-Tyskland i 1949. I Østerrike ble kontrollrådet oppløst i 1955.

Allierte kontrollråd i Tyskland

Rådets oppgaver ble trukket opp i en erklæring fra de allierte øverstkommanderende i Berlin 5. juni 1945. Hver av de fire okkupasjonsmaktene skulle få full myndighet i sin sone. De fire øverstkommanderende skulle sammen utgjøre det allierte kontrollråd. Vedtak i saker som vedrørte hele Tyskland, måtte være enstemmige for å være gyldige. Kontrollrådets viktigste oppgave var å samordne de forskjellige statenes Tysklands-politikk.

Samarbeidet innen rådet støtte stadig på vansker, og som følge av den stigende spenningen mellom Sovjetunionen og de tre vestmaktene brøt arbeidet sammen vinteren 1947. 20. mars 1948 trådte russerne ut i protest mot at de andre okkupasjonsmaktene vedtok opprettelsen av Vest-Tyskland.

Allierte kontrollråd i Østerrike

I Østerrike funksjonerte en lignende ordning bedre. Den første avtalen om et alliert kontrollråd ble inngått 4. juli 1945, men i en avtale som trådte i kraft 28. juni 1946, ble statuttene revidert. Den østerrikske regjeringen fikk større selvstendighet og handlefrihet. Rådet oppløste seg selv formelt 27. juli 1955.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg