Mark Cavendish

Faktaboks

Mark Cavendish

Mark Simon Cavendish

Uttale

ma:k kævvendisj

Født
21. mai 1985, Douglas, Isle of Man, Storbritannia.
Mark Cavendish regnes som en av verdens beste sprintere og ble kåret til den beste sprinteren noensinne i Frankrike rundt av den franske avisen L'Équipe i 2012.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Mark Cavendish er en britisk bane- og landeveissyklist som sykler for laget Deceuninck – Quick Step. Cavendish er ansett som en av de beste spurterne i historien.

Medaljer i OL og VM

Cavendish ble verdensmester i landeveisritt i 2011 og tok VM-sølv i 2016.

Innen banesykling ble Cavendish verdensmester i madison i 2005, 2008 og 2016. Han tok OL-sølv i omnium i 2016.

Karriere

Mark Cavendish startet sin karriere på bane og fikk sin sykkelutdannelse ved Det britiske sykkelakademiet i Manchester. Han debuterte i verdenscupen i banesykling allerede som 18-åring. I 2005, to år senere, ble han verdensmester i øvelsen madison, noe han gjentok i 2008 og 2016.

I 2006 startet han å konkurrere i landeveissykling. I 2007 ble han profesjonell landeveissyklist, og ble tatt opp i laget T-Mobile, et lag som senere endret navn til Team Highroad.

Cavendish ble regnet som den raskeste spurteren i verden og har derfor fått kallenavnet «Manx Missile» (Missilen fra Man). Han har 34 individuelle etappeseirer i det prestisjefylte sykkelrittet Frankrike rundt, noe som gjør ham til rittets mestvinnende spurter noensinne. I tillegg har han vunnet 16 etapper i Italia rundt og tre i Spania rundt. I 2009 vant han også klassikerrittet Milano – San Remo. I 2011 ble han verdensmester i landeveissykling i København, og samme år ble han utnevnt til medlem av Den britiske imperieordenen for sin innsats i sykkelsporten.

I 2011 ble Team Highroad oppløst, og Cavendish gikk over til å sykle for Team Sky, hvor han blant annet var lagkamerat med Edvald Boasson Hagen. Han syklet kun én sesong i Team Sky og vant blant annet éndagsrittet Kuurne–Brussel–Kuurne og tre etappeseire i Frankrike rundt i 2012, før han ble hentet til det belgiske laget Omega Pharma – Quick Step. I 2013 vant Cavendish sammenlagtseieren i Tour of Qatar og tok fem etappeseire samt poengtrøya i Italia rundt, i tillegg tok han to etappeseire i Frankrike rundt.

I 2014 gikk Cavendish glipp av de tre store etapperittene, men tok flere seire i mindre ritt. I 2015 vant han blant annet Kuurne–Brussel–Kuurne for andre gang og syvende etappe i Frankrike rundt. I 2016 ble Cavendish hentet til det sørafrikanske profflaget Team Dimension Data. Samme år vant Cavendish den første etappen av Frankrike rundt og kunne for første gang i karrieren sykle i den gule ledertrøyen. Cavendish vant også tredje og sjette etappe og med det gikk han forbi Bernard Hinault og lå på andreplass over flest etappeseire i Frankrike rundt gjennom tidene, én etappeseier bak Eddy Merckx.

I 2021 vant Cavendish den fjerde, sjette, tiende og trettende etappen av Frankrike rundt, fem år etter forrige etappeseier i verdens største sykkelritt. Med til sammen 34 etappeseiere har han dermed flest seiere ved siden av Eddy Merckx.

I 2022 vant Cavendish tredje etappe i Italia rundt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg