Mark Cavendish, britisk bane- og landeveissyklist, som sykler for Team Dimension Data. Cavendish er ansett som en av de fremste spurterne i historen. Han ble verdensmester i landeveisritt i 2011 og tok VM-sølv i 2016. Han ble verdensmester i madison i 2005, 2008 og 2016. Han tok OL-sølv i omnium i 2016.

Mark Cavendish startet sin karriere på bane og fikk sin sykkelutdannelse ved Det britiske sykkelakademiet i Manchester. Han debuterte i verdenscupen i banesykling allerede som 18-åring. I 2005, to år senere, ble han verdensmester i øvelsen madison, en bedrift han gjentok i 2008 og 2016.

I 2006 startet han å konkurrere i landeveissykling. I 2007 ble han profesjonell landeveissyklist, og ble tatt opp i T-Mobile Team, et lag som senere forandret navn til High Road, Team Columbia. HTC-Columbia og deretter Team Highroad.

Cavendish blir regnet som den raskeste spurteren i verden og har derfor fått kallenavnet «Manx Missile» (missilen fra Man). Han har vunnet 28 individuelle etappeseiere i det prestisjefylte sykkelrittet Frankrike rundt, noe som gjør han til rittets mestvinnende spurter noensinne. I tillegg har han vunnet 15 etapper i Italia rundt og 3 i Spania rundt. I 2009 vant han også klassikerrittet Milan – San Remo. I 2011 ble han verdensmester i landeveissykling i København, og samme år ble han utnevnt til medlem av Den britiske imperieordenen for sin innsats i sykkelsporten.

I 2011 ble Team Highroad oppløst, og Cavendish gikk over til å sykle for Team Sky, hvor han blant annet var lagkamerat med Edvald Boasson Hagen. Han syklet kun én sesong i Team Sky og vant blant annet endagsrittet Kuurne–Brussel–Kuurne og tre etappeseire i Frankrike rundt i 2012, før han ble hentet til det belgiske laget Omega Pharma-Quick Step foran 2013-sesongen. I 2013 vant Cavendish sammenlagtseieren i Tour of Qatar og tok fem etappeseire samt poengtrøya i Italia rundt, i tillegg tok han to etappeseire i Frankrike rundt. I 2014 gikk Cavendish glipp av de tre store etapperittene, men vant blant flere etappeseire i mindre ritt. 2015 vant han blant annet Kuurne–Brussel–Kuurne for andre gang og 7. etappe i Frankrike rundt. I 2016 ble Cavendish hentet til det sørafrikanske profflaget Team Dimension Data. Samme år vant Cavendish den første etappen  av Frankrike rundt 2016 og kunne for første gang i karrieren sykle i den gule ledertrøyen. Cavendish vant også 3. og 6. etappe og med det gikk han forbi Bernard Hinault og ligger på 2. plass over flest etappeseire i Frankrike rundt gjennom tidene, bak Eddy Merckx.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.