Mark Cavendish

Faktaboks

Mark Cavendish

eg. Mark Simon Cavendish

Uttale

ma:k kævvendisj

Født
21. mai 1985, Douglas, Isle of Man, Storbritannia.
Mark Cavendish regnes som en av verdens beste sprintere og ble kåret til den beste sprinteren i Frankrike rundt sin historie av den franske avisen L'Équipe i 2012.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Mark Cavendish er en britisk bane- og landeveissyklist, som sykler for Bahrain – McLaren. Cavendish er ansett som en av de fremste spurterne i historien.

Medaljer i OL og VM

Han ble verdensmester i landeveisritt i 2011 og tok VM-sølv i 2016. Han ble verdensmester i madison i 2005, 2008 og 2016. Han tok OL-sølv i omnium i 2016.

Karriere

Mark Cavendish startet sin karriere på bane og fikk sin sykkelutdannelse ved Det britiske sykkelakademiet i Manchester. Han debuterte i verdenscupen i banesykling allerede som 18-åring. I 2005, to år senere, ble han verdensmester i øvelsen madison, noe han gjentok i 2008 og 2016.

I 2006 startet han å konkurrere i landeveissykling. I 2007 ble han profesjonell landeveissyklist, og ble tatt opp i laget T-Mobile, et lag som senere forandret navn til High Road, Team Columbia. HTC-Columbia og deretter Team Highroad.

Cavendish ble regnet som den raskeste spurteren i verden og har derfor fått kallenavnet «Manx Missile» (Missilen fra Man). Han har vunnet 30 individuelle etappeseiere i det prestisjefylte sykkelrittet Frankrike rundt, noe som gjør han til rittets mestvinnende spurter noensinne. I tillegg har han vunnet 15 etapper i Italia rundt og tre i Spania rundt. I 2009 vant han også klassikerrittet Milan – San Remo. I 2011 ble han verdensmester i landeveissykling i København, og samme år ble han utnevnt til medlem av Den britiske imperieordenen for sin innsats i sykkelsporten.

I 2011 ble Team Highroad oppløst, og Cavendish gikk over til å sykle for Team Sky, hvor han blant annet var lagkamerat med Edvald Boasson Hagen. Han syklet kun én sesong i Team Sky og vant blant annet endagsrittet Kuurne–Brussel–Kuurne og tre etappeseire i Frankrike rundt i 2012, før han ble hentet til det belgiske laget Omega Pharma-Quick Step foran 2013-sesongen. I 2013 vant Cavendish sammenlagtseieren i Tour of Qatar og tok fem etappeseire samt poengtrøya i Italia rundt, i tillegg tok han to etappeseire i Frankrike rundt. I 2014 gikk Cavendish glipp av de tre store etapperittene, men vant blant flere etappeseire i mindre ritt. 2015 vant han blant annet Kuurne–Brussel–Kuurne for andre gang og 7. etappe i Frankrike rundt. I 2016 ble Cavendish hentet til det sørafrikanske profflaget Team Dimension Data. Samme år vant Cavendish den første etappen av Frankrike rundt 2016 og kunne for første gang i karrieren sykle i den gule ledertrøyen. Cavendish vant også 3. og 6. etappe og med det gikk han forbi Bernard Hinault og ligger på andreplass over flest etappeseire i Frankrike rundt gjennom tidene, fire etappeseire bak Eddy Merckx.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg