Peter Sagan

Faktaboks

Peter Sagan

The Terminator, Hulken

Født
26. januar 1990, Žilina, Tsjekkoslovakia (nå i Slovakia)
Peter Sagan er blant verdens fremste ryttere og har vunnet den grønne poengtrøya i Frankrike rundt tre ganger.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Peter Sagan er en slovakisk landeveissyklist som sykler for det tyske profflaget Bora-Hansgrohe.

Sagan er en allrounder, men er spesielt kjent for sin styrke i sprint. Han er ansett som en av de fremste syklistene i verden med en høy medieprofil. Sagan ble verdensmester i landeveisritt i 2015, 2016 og 2017, og har blant annet vunnet den grønne poengtrøya i Frankrike Rundt syv ganger.

Karriere

Som junior var Sagan et stort talent i både terrengsykling og landeveissykling, og han ble blant annet både europamester og verdensmester i terrengsykling for juniorer i 2008. Sagan startet sin profesjonelle karriere som landeveissyklist i 2010 da han begynte å sykle for profflaget Liquigas-Doimo (senere kjent som Cannondale).

I sin første sesong vant Sagan blant annet poengtrøya og to etappeseire i Paris–Nice, første etappe av Romandie rundt og poengtrøya i Tour of California. I 2011 vant han sammenlagtseieren i Giro di Sardegna, Polen rundt, to etappeseire i Sveits rundt og tre etappeseire i Spania rundt.

Verdensmester og grønn trøye

I 2012 vant Sagan poengtrøya i Tour of Oman, Tour of California og Sveits rundt. Samme år tok han tre etappeseire i Frankrike rundt og vant den grønne poengtrøya. I 2013 vant Sagan blant annet Gent–Wevelgem, poengtrøya i California rundt og Sveits rundt, i tillegg vant han 7. etappe og den grønne poengtrøya i Frankrike rundt.

I 2015 tok han den grønne poengtrøya i Frankrike rundt for fjerde gang på rad. Samme år ble Sagan verdensmester da han tok gull i VM i landeveisritt i Richmond, USA. I 2016 vant Sagan klassikeren Flandern rundt. I andre etappe i Frankrike rundt tok han sin femte etappeseier totalt i karrieren og kunne samtidig ikle seg både den gule ledertrøyen for første gang og den grønne poengtrøyen. Han vant også den 11. og 16. etappen og poengtrøyen sammenlagt. Senere samme år tok Sagan sitt andre VM-gull i karrieren da han vant landeveisrittet under VM i Doha.

I 2017 vant Sagan 3. etappe i Frankrike rundt, men ble senere diskvalifisert fra hele rittet etter å ha presset Mark Cavendish inn i gjerdet på avslutningen av 4. etappe. Han tok sitt tredje VM-gull på rad da han vant landeveisrittet i Bergen. Han ble dermed den første i historien til å vinne tre ganger på rad.

I 2018 vant Sagan det prestisjefulle endagsrittet Paris-Roubaix. Han vant tre etapper og den grønne poengtrøyen i Frankrike rundt. I 2019 vant han en etappe og den grønne poengtrøyen for 7. gang i Frankrike rundt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg