Faktaboks

Peter Sagan

The Terminator, Hulken

Født
26. januar 1990, Žilina, Tsjekkoslovakia (nå i Slovakia)
Peter Sagan
Peter Sagan før den tredje etappen av Frankrike rundt i 2023.
Peter Sagan
Av /AP/NTB.

Peter Sagan er en slovakisk landeveissyklist som sykler for det franske profflaget TotalEnergies.

Sagan er en allrounder, men er spesielt kjent for sin styrke i spurter. Han er ansett som en av de fremste syklistene i verden med en imponerende merittliste, og har en høy medieprofil. Sagan ble verdensmester i fellesstart i 2015, 2016 og 2017, og han har blant annet vunnet den grønne poengtrøya i Frankrike rundt syv ganger.

Tidlig karriere

Som junior var Sagan et stort talent i både terrengsykling og landeveissykling, og han ble blant annet både europamester og verdensmester i terrengsykling for juniorer i 2008. Sagan startet sin profesjonelle karriere som landeveissyklist i 2010, da han begynte å sykle for profflaget Liquigas-Doimo (senere kjent som Cannondale). Etter tre sesonger hadde han blant annet vunnet poengtrøya i Paris–Nice, poengtrøya i Tour of California, Polen rundt, Sveits rundt, tre etapper i Spania rundt, fire etapper i Frankrike rundt og poengtrøya to ganger, og det velkjente belgiske endagsrittet Gent–Wevelgem.

Storhetstid

Peter Sagan
Sagan jubler for seier på den 13. etappen av Frankrike rundt i 2018. Han har vunnet den grønne poengtrøyen i Frankrike rundt, den såkalte spurttrøyen, hele sju ganger. Det er rekord.
Peter Sagan
Av /AP/NTB.

I 2015 tok han den grønne poengtrøya i Frankrike rundt for fjerde gang på rad. Samme år ble Sagan verdensmester da han tok gull i VM i fellestart, noe han gjentok de to neste årene. Dette er det ingen andre i historien som har klart. I 2016 vant Sagan klassikeren Flandern rundt, i Frankrike rundt tok han sin femte etappeseier totalt i karrieren og kunne samtidig ikle seg både den gule ledertrøya for første gang og poengtrøya sammenlagt. I 2018 vant Sagan det prestisjefulle endagsrittet Paris–Roubaix. Han vant tre etapper og den grønne poengtrøya i Frankrike rundt. I 2019 vant han en etappe og den grønne poengtrøya for sjuende gang i Frankrike rundt.

Sammenliknet med hans beste sesong hvor han hadde 22 seire, står han med åtte seire etter 2019-sesongen. Tidlig i 2023 kunngjorde Sagan at han legger opp som profesjonell landeveissyklist. Han skal satse videre på terrengsykling.

Kontroverser

I 2017 vant Sagan tredje etappe i Frankrike rundt, men ble senere diskvalifisert fra hele rittet etter å ha presset Mark Cavendish inn i gjerdet på avslutningen av fjerde etappe.

I juni 2023 ble det kjent at Peter Sagan straffes med tre måneders betinget fengsel etter å ha kjørt en scooter i ruspåvirket tilstand i Monacos gater.

Akrobat på to hjul

Med sin særegne stil, der andre sykkelryttere slet, fikk Peter Sagan alt til å se lett ut og morsomt. Enten det var i bratte oppoverbakker (på bakhjulet), i bratte nedoverbakker eller i høyhastighetsspurter mot målstreken.

På sosiale medier kunne en ofte se Sagan i akrobatikk på sykkelen eller gjøre sine sære og morsomme intervjuer. Han ble tidlig en fargeklatt i proffsyklistmiljøet, og en som de fleste likte. Ikke bare i konkurranser briljerte han på sykkelen, men i oppvisninger og reklamefilmer kunne en se ham hoppe over en bil med landeveissykkelen eller hoppe opp en trapp på bakhjulet.

Meritter

  • Tre ganger verdensmester i fellesstart
  • 12 etappeseire i Frankrike rundt
  • Sju poengtrøyer i Frankrike rundt
  • Tre seire i Gent-Wevelgem
  • 18 etappeseire i Sveits rundt
  • Én seier i Paris–Roubaix
  • Én seier i Flandern rundt

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg