Albertosaurus var en rovdinosaur som levde i dagens Canada seint i krittperioden. Den er kjent fra mange fossiler og har bidratt til kunnskapen om dinosaurenes vekst.

Beskrivelse

Albertosaurus hadde et stort hode med mange lange, skarpe tenner. Den gikk på to bein, og hadde i likhet med andre medlemmer av tyrannosaurid-familien små og slanke armer med bare to fingre. Føttene var slanke og lette, bygget for fart og god vektoverføring. Halen var relativt lang.

Et fullvoksent individ hadde en hodeskalle som var omtrent en meter lang. Kroppslengden var opp mot ni meter, og vekten rundt to tonn.

Levevis

Albertosaurus var kjøtteter. Antakelig grep den byttet med fremre del av snuten. Forskning tyder på at unger og voksne kan ha spist ulike typer byttedyr, og at den ikke valgte like store bytter som Tyrannosaurus rex.

Utbredelse

Fossiler av Albertosaurus er funnet i provinsen Alberta i Canada, fra den såkalte Horseshoe Canyon-formasjonen, som er omtrent 71 millioner år gammel.

Systematikk

Albertosaurus er et slektsnavn, og slekten inneholder en art, Albertosaurus sarcophagus. Den hører til i tyrannosauridfamilien, i underfamilien Albertosaurine.

Forskning

I 1884 ble fossiler av Albertosaurus for første gang samlet inn av vestlige forskere, og dinosauren ble vitenskapelig beskrevet i 1905 av Henry Fairfield Osborn. Navnet fikk den etter provinsen der den ble funnet. Albertosaurus er en av de tyrannosauridene man vet mest om, fordi det er funnet mange eksemplarer, omtrent 30, og blant dem er det individer av mange ulike vekststadier. Disse vekstseriene blir brukt for å forsto hvordan og hvor fort dinosaurer vokser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg