Faktaboks

Alan Lomax
Uttale
lˈoumæks
Født
15. januar 1915, Austin, Texas, USA
Død
19. juli 2002, Sarasota, Florida, USA
Alan Lomax
Alan Lomax
Av /Library of Congress, USA 𝒲.

Alan Lomax var en amerikansk etnomusikolog. Sammen med sin far, John A. Lomax, og senere på egen hånd, gjorde han innspillinger av folkesangere over hele USA og store deler av Europa. Opptakene Lomax gjorde med artister som blant andre Jelly Roll Morton, Woody Guthrie, Leadbelly og Muddy Waters bidro til å styrke interessen for blues og folkemusikk i USA. Mange av Lomax’ opptak er i dag åpent tilgjengelige fra The Lomax Digital Archive ved Library of Congress.

Lomax utga flere folkevisesamlinger, blant annet The Southern Heritage (1960) og Folk Songs of Britain (1961). Lomax var en habil folkesanger selv, og ga ut flere album. Han er ellers kjent for sitt teoretiske arbeid med cantometrics, som han la fram i boka Folk Song Style and Culture (1968). Dette var et ambisiøst forsøk på å utvikle en universell metode for å analysere særtrekk ved ulike musikk-kulturer i lys av sosiale relasjoner og strukturer. Grunntanken var at det er en sammenheng mellom musikalske variabler (polyfoni, stemmeklang) og sosiale variabler (normer, likestilling, sosiale hierarkier).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lomax, A. (2017 [1968]). Folk song style and culture. London: Routledge.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg