Faktaboks

Muddy Waters
McKinley Morganfield
Uttale
mˈʌdi wˈå:təz
Født
4. april 1913, Jug's Corner, Issaquena County, Mississippi
Død
30. april 1983, Downers Grove, Illinois
Muddy Waters (1979)
Muddy Waters regnes som en av de største stilskaperne i blues.
Muddy Waters (1979)
Av /Getty.

Muddy Waters var en amerikansk sanger, gitarist og komponist som regnes som en av de største stilskaperne i bluesmusikken.

Han vokste opp på Stovall-plantasjen i Mississippi fra han var tre år gammel, og kom til Chicago i 1943. Her utviklet han sin opprinnelige, akustiske blues til en mer urban form, med elektrisk forsterkning. Muddy Waters fikk suksess med debutsinglen I Can't Be Satisfied i 1948, og fulgte opp i første halvdel av 1950-tallet med en rekke sanger som er blitt klassikere, for eksempel Rollin' Stone, I'm Your Hoochie Coochie Man, Mannish Boy, I Just Wanna Make Love To You og Got My Mojo Working.

I 1958 turnerte han i Storbritannia, og hans innflytelse på yngre blues- og rockemusikere både der og i hjemlandet kan vanskelig overvurderes. Fra 1960-årene av gjorde han en rekke innspillinger med flere av sine «disipler».

Etter en viss nedgang i karrieren kom han sterkt tilbake de siste årene av sitt liv, godt hjulpet av Johnny Winter, med album som Hard Again (1977) og King Bee (1981). Han døde av hjerteinfarkt i sitt hjem i Chicago-forstaden Downers Grove. Innspillingene hans finnes på en mengde samlealbum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gordon, Robert: Can't be satisfied: the life and times of Muddy Waters, 2002

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg