Muddy Waters

Faktaboks

Muddy Waters
McKinley Morganfield
Uttale
mˈʌdi wˈå:təz
Født
4. april 1913, Jug's Corner, Issaquena County, Mississippi
Død
30. april 1983, Downers Grove, Illinois
Muddy Waters

Muddy Waters

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Muddy Waters var en amerikansk sanger, gitarist og komponist som regnes som en av de største stilskaperne i bluesmusikken.

Han vokste opp på Stovall-plantasjen i Mississippi fra han var tre år gammel, og kom til Chicago i 1943. Her utviklet han sin opprinnelige, akustiske blues til en mer urban form, med elektrisk forsterkning. Muddy Waters fikk suksess med debutsinglen I Can't Be Satisfied i 1948, og fulgte opp i første halvdel av 1950-tallet med en rekke sanger som er blitt klassikere, for eksempel Rollin' Stone, I'm Your Hoochie Coochie Man, Mannish Boy, I Just Wanna Make Love To You og Got My Mojo Working.

I 1958 turnerte han i Storbritannia, og hans innflytelse på yngre blues- og rockemusikere både der og i hjemlandet kan vanskelig overvurderes. Fra 1960-årene av gjorde han en rekke innspillinger med flere av sine «disipler».

Etter en viss nedgang i karrieren kom han sterkt tilbake de siste årene av sitt liv, godt hjulpet av Johnny Winter, med album som Hard Again (1977) og King Bee (1981). Han døde av hjerteinfarkt i sitt hjem i Chicago-forstaden Downers Grove. Innspillingene hans finnes på en mengde samlealbum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gordon, Robert: Can't be satisfied: the life and times of Muddy Waters, 2002

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg