Ahmadabad

Byen har mange eksempler på ulik arkitektur, blant annet hinduistisk, islamsk og jainistisk arkitektur, her et jainisttempel.

Artikkelstart

Ahmadabad er en by i India, i delstaten Gujarat, rundt 100 kilometer nord for elven Sabarmatis utløp i Khambhatbukta (Det arabiske hav). Storbyområdet har 7 343 000 innbyggere (2015).

Faktaboks

Uttale
ˈahmadabad
Også kjent som

Ahmedabad

Næringsliv

Ahmadabad er et samferdselsknutepunkt med jernbanelinjer til blant annet Mumbai og Delhi. Ahmadabad er en betydelig industriby, kjent som «Indias Manchester» med en omfattende bomullsindustri, men også kraft-, maskin- og kjemisk industri.

Bybeskrivelse

Blant turistattraksjonene kan nevnes de mange storslåtte byggverkene fra glansperioden på 1400–1500-tallet, blant annet flere moskeer. Mahatma Gandhi holdt mye til i Ahmadabad, og det finnes her en rekke minnesmerker om ham, blant annet hans ashram, «retrettsted». Byen har mange eksempler på ulik arkitektur, blant annet hinduistisk, islamsk og jainistisk arkitektur, samt mer moderne arkitektur som Le Corbusier. Byen har et stort tekstilmuseum.

Historie

Ahmadabad ble grunnlagt av Ahmad Shah i 1411, og var senere residensby under Mogulriket. Byen har vært åsted for flere alvorlige sammenstøt mellom hinduer og muslimer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg