Aglaja Veteranyi

Faktaboks

Aglaja Veteranyi
Født
17. mai 1962, București (Romania)
Død
3. februar 2002, Zürich

Artikkelstart

Aglaja Veteranyi var en sveitsisk forfatter og skuespiller. Veteranyi er særlig kjent for romanen Warum das Kind in der Polenta kocht (1999), som er oversatt til en rekke språk, blant annet til norsk under tittelen Hvorfor barnet koker i polentaen (2018).

Biografi

Aglaja Veteranyi vokste opp i en rumensk sirkusfamilie; faren opptrådte som klovn, moren som akrobat. Også Aglaja Veteranyi måtte opptre som artist og danser allerede fra tre-årsalderen. I 1967 flyktet familien fra Romania og reiste rundt i Europa, Asia og Sør-Amerika og opptrådte, før de slo seg ned i Zürich i 1977. På grunn av manglende skolegang i oppveksten var hun da analfabet og lærte seg lese og skrive som autodidakt. I Zürich utdannet hun seg senere til skuespiller, og var fra 1982 skuespiller, performancekunstner og forfatter. I 2002 tok hun sitt eget liv.

Forfatterskap

I Zürich var Veteranyi tilknyttet både et teater- og et eksperimentelt forfattermiljø, og hennes første tekster oppstod i dette miljøet. Fra 1993 publiserte hun en rekke fortellinger, dikt og teatertekster i ulike tidsskrifter og antologier. I 1999 kom hennes første bokpublikasjon: Ein Totentanz: Geschenke.

Hvorfor barnet koker i polentaen

Gjennombruddet hennes ble Warum das Kind in der Polenta kocht (1999, norsk oversettelse Hvorfor barnet koker i polentaen (2018)), som gjorde henne kjent langt utover det tyskspråklige området. I tillegg til oversettelser til flere språk har teksten også blitt bearbeidet for teater en rekke ganger; den ble filmatisert av Krisztina Deák i 2012. Romanen, som har klare selvbiografiske trekk, er en oppvokstskildring som fortelles ut fra perspektivet til ei jente som vokser opp i en rumensk sirkusfamilie. Sirkuslivet framstilles uten illusjoner, men som et hardt og omstreifende liv, en hverdag preget av redsel og av følelsen av å være utenfor, fremmed og rotløs. For å holde ut angsten for at moren, som er akrobat og som hver kveld henger høyt oppe i sirkuskuppelen bare bundet fast i sitt eget hår, skal falle ned og dø, finner barnet på et eventyr, et eventyr om et barn som koker i polentaen.

Posthum prosa

Posthumt kom Das Regal der letzten Atemzüge (2002), en roman som kan leses som en oppfølger av Warum das Kind in der Polenta kocht, denne gangen ut fra perspektivet til en voksen kvinne, og Vom geräumten Meer, den gemieteten Socken und Frau Butter (2004), en samling fortellinger som blant annet tematiserer oppveksten i en omreisende sirkusfamilie. 2018 ble en rekke av hennes tidlige tekster og fragmenter utgitt under tittelen Café Papa. Fragmente og Wörter statt Möbel. Fundstücke.

Forfatterskapet er ikke omfattende, men vekker likevel stor interesse også utover det tyskspråklige området og i forskningen. I 2003 lagde regissøren Ludwig Metzger et filmportrett: Hier Himmel – Aglaja Veternayi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg