Adelbert von Chamisso

Faktaboks

Adelbert von Chamisso
egentlig Louis Charles Adélaïde de Chamisso de Boncourt
Uttale
chamˈisso
Født
30. januar 1781, Champagne (Frankrike)
Død
21. august 1838, Berlin
Adelbert von Chamisso (1831)

Artikkelstart

Adelbert von Chamisso var en tysk forfatter og naturforsker. Chamisso, som var født i Frankrike og hadde fransk som førstespråk, regnes som en av de første forfatterne i tyskspråklig litteratur som tematiserte følgene av å leve i en annen kultur og med et annet språk enn sitt opprinnelige.

Biografi

Familien flyktet til Tyskland i kjølvannet av revolusjonen i Frankrike. Chamisso ble utdannet på det franske gymnasiet i Berlin, og han ble pasje ved det prøyssiske hoffet. Senere slo han inn på en militær løpebane, han ble prøyssisk offiser. I tidsrommet 1815–1818 deltok på en jordomseiling, og på bakgrunn av denne skrev han reisebeskrivelsen Reise um die Welt (1836, Reise rundt jorden). Han ble ansatt i den botaniske hage i Berlin med spesielt ansvar for herbariet.

Forfatterskap

Chamisso skrev både lyrikk og prosa. Det mest kjente av hans verk er Peter Schlemihls wundersame Geschichte (1814, norsk oversettelse Peter Schlemihls forunderlige historie, 1944), hvor han forteller om en mann som har solgt sin egen skygge og som lider under den oppmerksomheten han får som mann uten skygge. Både i denne fortellingen og i mange av hans andre verker står følelsen av splittelse og hjemløshet sentralt. Chamisso, med fransk som førstespråk, skrev hele sitt forfatterskap på tysk. Både språk- og kulturbyttet preger hans litterære verk.

Betydning

Litteraturprisen Adelbert-von-Chamisso-prisen, som ble delt ut fra 1985 til 2017, var kalt opp etter ham. Dette var en utmerkelse for forfattere med et annet førstespråk enn tysk, hvis verk gjenspeiler et kulturbytte. I 2019 ble en arvtakerpris opprettet, Chamissoprisen/Hellerau, med samme siktemål som den opprinnelige prisen.

Les mer Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg