Chamissoprisen/Hellerau

Chamisso-prisen/Hellerau er en tysk litteraturpris som blir delt ut siden 2019.

Prisens formål og historie

Prisen, som finansieres av nærings- og foreningslivet i Dresden, er på 15 000 euro og deles ut årlig. Den deles ut til forfattere med et annet førstespråk enn tysk, men som har valgt tysk som forfatterspråk og som i sitt verk tematiserer erfaringer med et kultur- og/eller språkbytte. Den går til en forfatter som utmerket seg i det foregående år og er knyttet til en konkret tekst.

Juryen består av fem litteraturkritikere og/eller forfattere. Vedtektene som juryen arbeider etter, er de samme som for den opprinnelige Adelbert-von-Chamisso-prisen, en pris som eksisterte i tidsrommet 1985 og 2017 med formål å støtte lovende forfattere med migrasjonsbakgrunn, men som skriver på tysk.

Navn

Prisen er oppkalt etter forfatteren og forskeren Adelbert von Chamisso. Han ble født i Frankrike, men familien flyktet til Tyskland, hvor han senere ble en betydningsfull forfatter på tysk. I sitt verk tematiserte Chamisso hva det kan innebære å bytte språk og kultur.

Prisen deles ut i Hellerau i nærheten av Dresden. I Hellerau oppstod rundt 1910 et kunstnerisk og sosialt eksperiment som går under navnet Gartenstadt Hellerau (hagebyen Hellerau), som også utviklet seg til å bli et kulturelt sentrum for blant annet moderne dans.

Prisvinnere

  • 2019, Maria Cecilia Barbetta, for romanen Nachtleuchten.
  • 2020, Jaroslav Rudiš, for romanen Winterbergs letzte Reise.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg