Faktaboks

Abdelrahman Munif
ʿAbd al-Raḥmān Munīf, Abderrahman Mounif, Abdurrahman Munif, Abdul Rahman Munif
Uttale

abd ar-rahˈman muˈnif, [ˌʕabdarːaħˈmaːn muˈniːf]

Født
29. mai 1933, Amman, Jordan
Død
24. januar 2004, Damaskus, Syria

Abdelrahman Munif var en arabisk forfatter.

Han ble født i Jordan av saudisk far og iraksk mor, studerte i Bagdad og Kairo og tok doktorgraden i oljeøkonomi i Beograd. Munif arbeidet som oljeøkonom og som journalist i Jugoslavia og deretter i Irak, som han måtte forlate, dro så til Frankrike og bosatte seg til slutt i Damaskus i Syria. Han ble fratatt sitt saudiarabiske statsborgerskap for sin kritikk av styresettet og kongefamilien, så vel i sine politiske skrifter som i sine romaner.

Munif regnes som den største arabiske forfatteren innen den brede romansjangeren etter, eller ved siden av, Najib Mahfuz, og en av den arabiske verdens fremste intellektuelle. Hans realistiske, og til dels surrealistiske, romaner skildrer makt og avmakt i ulike arabiske samfunn. Munifs meste kjente verk, Mudun al-Milh (Byer av salt), er en fem-binds beretning om den arabiske halvøya og hva oljeindustrien førte til av endringer i kultur og levesett. Det første bindet, Sandvidder, kom på norsk i 2004; det andre bindet, Revne, fulgte i 2006 (begge oversatt av Geir Skogseth). For øvrig er flere av Munifs bøker oversatt til engelsk og en rekke andre språk.

Viktige verk

  • Sharq al-mutawassit (Øst for Middelhavet, 1975)
  • sammen med Jabrā Ibrāhīm Jabrā:ʿĀlam bi-lā kharāʾit (En verden uten kart, 1982)
  • Mudun al-milh (Saltbyene, 1984–1989), pentalogi
  • Arḍ al-sawād (Dattelpalmeland, 2000), trilogi

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg