AFP-tilskottsloven er en norsk lov som gir regler om statstilskudd til arbeidstakere som tar ut avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor. Loven bestemmer vilkårene for å få statstilskudd, hvordan den avtalefestede pensjonen og tilskuddet skal beregnes og hvordan tilskuddsordningen skal administreres.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om statstilskott til arbeidstakere som tar ut avtalefestet pensjon i privat sektor
Kortnavn
AFP-tilskottsloven
Trådt i kraft
19.02.2010, 01.01.2011
Lovdata-ID
NL/lov/2010-02-19-5

Lovens innhold

Statstilskudd etter loven er avhengig av at det foreligger en avtale mellom landsomfattende organisasjoner av arbeidsgivere og arbeidstakere eller mellom enkeltbedrifter og landsomfattende organisasjoner av arbeidstakere. Dette følger av lovens § 1. Videre følger det av § 3 at loven gjelder for arbeidstakere som er født i 1944 eller senere, og som har krav på AFP med virkning fra 1. januar 2011 eller senere. Videre er det en forutsetning at AFP tas ut tidligst ved fylte 62 år (§ 5). Ved uttak før fylte 70 år må AFP tas ut sammen med alderspensjon fra folketrygden.

Historikk

Den første AFP-ordningen ble avtalt mellom Landsorganisasjonen i Norge (LO) og Norsk Arbeidsgiverforening (N.A.F.) ved tariffoppgjøret i 1988 og ga støtet til den første loven om statstilskudd til AFP. Den eksisterende loven erstatter tilskottsloven av 1988.

Bakgrunnen for den nye loven var pensjonsreformen i 2009, som trådte i kraft i 2011. Den endret AFP-ordningen i stor grad for arbeidstakere i privat sektor. Tidligere var AFP først og fremst en ordning for de som ønsket å slutte å jobbe før de nådde den alminnelige pensjonsalderen på 67 år. Etter pensjonsreformen kan arbeidstakere over 62 år derimot ta ut AFP uavhengig av om de ønsker å fortsette i arbeidet eller ikke. AFP er for privat sektor dermed omgjort fra en førtidspensjonsordning til en supplerende tjenestepensjonsordning. Endringene i AFP-ordningen som trådte i kraft i 2011 var så store at de gjorde det nødvendig å vedta en ny lov om statstilskudd.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg