Muisca-grav ved Bogotá (Colombia). Før spanjolene kom til Amerika var Bogotá et midtpunkt for det største av de chibcha-talende folkene, som kalte seg muisca.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Chibcha er en språkfamilie i Sør- og Mellom-Amerika som omfatter omkring femten nålevende språk i Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama, Colombia og Venezuela. Man antar at disse språkene har en felles opprinnelse omtrent 6000 år tilbake og at «proto-chibcha» ble talt et sted i grenseområdene mellom Panamá og Costa Rica, eventuelt et sted i det nordlige Colombia.

Faktaboks

Uttale
tʃˈibtʃa

Navnet chibcha viser også til det største enkeltspråket i gruppen. Det ble talt av muisca-folket i Colombias høyland da spanjolene kom til Amerika. Muisca kalte sitt eget språk muisc cubun, «menneskenes tale» og benyttet termen «chibcha», som kan bety «våre folk», om sine nærmeste språklige slektninger. Spanjolene etablerte en normalisert variant av muisc cubun da kolonimakten utarbeidet ordbøker og grammatikker for sitt misjonsarbeid. Chibcha fungerte som dagligspråk (lengua general) i kolonien Ny-Granada, men døde gradvis ut utover 1800-tallet.

De femten chibcha-språkene som fremdeles lever (et lignende antall er døde) tales alle av små grupper langs Atlanterhavskysten fra Honduras til Venezuela. I Honduras pech, med 3600 talere, i Nicaragua rama med rundt 740. I Costa Rica finner vi guatuso (malecú) med kanskje 1000, cabécar med kanskje 14 000, bribrí med rundt 10 000, og naso med 3500. I Panama finner vi gruppene ngäbe, buglere og kuna. Ngäbe (også kalt guaymí) og buglere tales av rundt 200 000 mennesker i grenseområdene mot Costa Rica. Kuna (guna) tales av 60 000 mennesker i grenseområdene mellom Panama og Colombia.

I Colombia finner vi arwako, kogi, uwa, chimili og barí-motilón, hvor den siste gruppen også bor i Venezuela. Alle disse folkene holder til i Santa Marta-fjellene. Arwako er det største med rundt 34 000 talere mens de øvrige tales av 10 000 eller færre og er truede språk. De fleste er i praksis tospråklige hvor spansk benyttes på de fleste arenaer utenfor familien.

Lingvister har forsøkt å lage en større familie kalt «makro-chibcha» som skal ha omfattet flere språk i Mellom-Amerika (lenca i Honduras samt miskitu og sumu i Nicaragua) samt páez eller nasa i Colombia, men disse slektskapene er ikke bevist.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg