Butan
Gassen brukes i utstrakt grad til kokeapparater, blant annet for camping

Butan er et hydrokarbon som utvinnes ved destillasjon av petroleum, og som finnes i flere petroleumsfelter på norsk kontinentalsokkel. Butan er bestanddel av våtgass (vanligvis etan, propan, butan) og LPG (liquefied petroleum gas, vanligvis propan og butan).

Faktaboks

Norsk navn
butan
Engelsk navn
butane
Uttale
butˈan
Etymologi
av latin ‘smør’
Kjemisk formel

C4H10

Stoffklasse
alkan

Butan er ofte benytta som fellesnavn på to isomere former, normalbutan (systematisk navn butan) med uforgrenet karbonkjede og kokepunkt −0,5 °C, samt isobutan (systematisk navn 2-metylpropan) med forgrenet kjede og kokepunkt −11,7 °C.

Bruk

Butan brukes først og fremst som råstoff i petrokjemisk industri og som brensel. Gassen brukes i utstrakt grad til kokeapparater, blant annet for camping og på båter.

På grunn av lavt kokepunkt anvendes trykkbeholdere for lagring av butan i flytende tilstand. Det foreligger forskrifter for lagring, transport og bruk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

butan
Systematisk navn
butan

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg