Dekorering av mannskapet fra M/S Talabot
Norske krigsseilere var en del av utefronten. Her får deler av mannskapet på M/S Talabot (en del av Nortraships flåte) utdelt British Empire Medal av admiral J.S. Ritchie. Foran ses Margit Johnsen fra Ålesund, også kjent som Malta-Margit.
Kvinnekorps

Fotografi (ca. 1942) av tjenestekvinner i Den norske hærs kvinnekorps i Storbritannia under andre verdenskrig – et eksempel på en motstandsgruppe som regnes som en del av utefronten. Bildet er fra et album av Sissel Lie (1922–1983), nummer fire fra venstre.

Av .
Lisens: CC BY ND 4.0

Utefronten var en fellesbetegnelse brukt om de militære og sivile nordmenn som fortsatte kampen mot tyskerne utenfor Norges grenser etter kapitulasjonen i Nord-Norge i juni 1940. Kongen og regjeringen i London var utefrontens sentrum. Navnet var et motstykke til hjemmefronten.

Utefronten bestod fra starten av blant annet 27 000 sjøfolk på Nortraships skip. Ved årsskiftet 1942–1943 var det om lag 50 000 nordmenn i eksil, ved krigens slutt opp mot 80 000. Av disse befant vel 43 000 seg i Sverige. De norske styrkene i Storbritannia og Canada utgjorde nesten 15 000 mann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg