Skalmen fyr
Skalmen fyrstasjon
Skalmen fyr
Av .
Slik så Skalmen fyrstasjon ut da det ble bygget.
Slik så Skalmen fyrstasjon ut da det ble bygget.
Av .

Skalmen fyr er en fyrstasjon utenfor Smøla, i Smøla kommune, Møre og Romsdal. Den ble opprettet som kystfyr i 1907, automatisert i 1988, avbemannet i 2002 og nedlagt i 2008.

  • Tårnets høyde: 15,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann var 24 meter. Bifyr: 21,3 meter
  • Lysvidde var 14,8 nautiske mil. Bifyr: 13,2 nautiske mil

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter holmen den ligger på. Det kan komme av skolm, som kan bety noe som er delt i to, og Skalmen har en naboholme like ved.

Historikk

Skalmen ble bygget ytterst i øyvrimmelen nordvest for Smøla. Fyrstasjonen fikk et laftet bolighus med nok plass for en fyrvokterfamilie og en enslig assistent. Den første fyrvokteren (1907–1912) var Anton Lund. Han hadde vært med Roald Amundsen som førstestyrmann på hans Gjøa-ekspedisjon. Den fjerde ordens fyrlykta ble satt i et lite tårn på taket. I tillegg ble det bygget inn et bifyr på veggen av andre etasje. I 1949 ble fyrlyset forsterket, og i 1950-årene ble Skalmen omgjort til tørnstasjon. I 1962 ble fyret elektrifisert med strøm fra aggregater.

Skalmen fyrstasjon ligger utsatt til, og det er ofte vanskelig å komme i land. Under nyttårsorkanen 1992 ble det målt vindstyrke på 62 meter pr sekund, som tilsvarer hele 223 km i timen. Etter at fyrstasjonen ble nedlagt i 2008 har den ikke blitt vedlikeholdt, og Kystverket har lenge hatt planer om å rive bygningene. Det har vakt mye motstand både fra lokalt hold og fra Norsk Fyrforening. I 2022 ble det startet en venneforening som ønsker at fyrstasjonen skal bevares. I 2024 solgte Kystverket Skalmen fyrstasjon til en privatperson. Han ønsker å tilbakeføre bygningene slik de var tidligere og bruke dem som feriebolig.

Fyrstasjonen og holmen den ligger på er fredet som sjøfuglreservat og det er ilandstigningsforbud fra 1. mai til 29. juli. Skalmen fyr er digitalisert av Kystverket og Kystverkmusea og kan betraktes i 3D via lenken under.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 2. Fra Stad til Grense-Jakobselv. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Eynden, Jo van der og Lauritzen, Per Roger (2023). Kystens veivisere. Norsk fyrhistorie fra A til Å. Kystverkmusea. Vigmostad og Bjørke forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg