Maastricht-traktaten
Maastricht-traktaten på utstilling i Regensburg i Tyskland, oktober 2019. Boka er slått opp på sida med signaturene til statsoverhodene i Belgia, Danmark, Tyskland og Hellas.

Maastricht-traktaten ble inngått i 1991 mellom medlemslandene i det daværende EF, og omdannet EF til Den europeiske union (EU). Traktaten trådte i kraft i 1993.

Faktaboks

Uttale
mastrˈixt-

Avtalen inneholdt enighet om en politisk union, samt en økonomisk og monetær union (ØMU). I tillegg inneholdt den planer om en felles utenriks- og sikkerhetspolitikk (FUSP). Viktige deler av den ambisiøse traktaten er blitt gjennomført, selv om andre deler ennå sto igjen uoppfylt da avtalen ble avløst av nyere traktater.

Maastricht-avtalen ble først forkastet av Danmark i en folkeavstemning 1992. Danmark forhandlet seg frem til enkelte unntak fra avtalen, som så ble endelig vedtatt på toppmøtet i Edinburgh i 1992. Etter ratifikasjon i medlemslandene trådte avtalen i kraft 1. nov. 1993. I 1996 tok EU-landene fatt på revidering av avtalen, og på toppmøtet i Amsterdam i 1997 ble det vedtatt en ny traktat (gjeldende fra 1999), senere avløst av Nice-traktaten fra 2003 og Lisboa-traktaten fra 2009.

Den reviderte utgaven av Maastricht-avtalen som gjelder fra 2009 har fått nytt navn, Traktaten om Den europeiske union (TEU) og inngår som en del av den overgripende Lisboa-traktaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg