Blankoskjøte er et skjøte hvor noen felter står åpne for senere utfylling og tinglysing. Det vanligste er at selger underskriver skjøtet og overlater til kjøper å fylle ut resten når kjøper har bestemt seg for hvem som skal bli den permanente kjøperen og hjemmelshaveren til eiendommen.

Faktaboks

Også kjent som

åpent skjøte

Trolig er ønsket om å spare dokumentavgift, som utgjør 2,5% av kjøpesummen den mest fremtredende grunnen til bruken av blankoskjøtet. Det kan være flere omstendigheter som gjør valget av blankoskjøte rasjonelt. Den vanligste situasjonen er at kjøperen skal selge eiendommen videre, eller han skal utvikle eiendommen før videresalg.

Når en eiendom selges, lages det normalt en kjøpsavtale mellom partene og selger utsteder et skjøte. Skjøtet er en erklæring om eiendomsoverføringen som partene har blitt enige om, og ved å registrere dokumentet i grunnboka som føres av Kartverket, får den nye eieren rettsvern mot selgerens kreditorer og er beskyttet mot at eiendommen selges på nytt til en godtroende tredjemann. Bruk av blankoskjøte kan derfor i ytterste konsekvens føre til at eierskapet til den nye eieren som sitter med blankoskjøte, går tapt. For selgeren betyr det at han er registrert som eier som følge av å være oppført som hjemmelshaver, og han er derfor adressat for krav og ytre sett ansvarlig for eiendommen. Han vil da være avhengig av at den nye blankoskjøteeieren dekker de løpende utgiftene som påløper, og følger opp andre krav og plikter som eiendomsretten fører med seg.

Bruk

Bruk av blankoskjøte blir normalt frarådet, i alle fall i vanlig boligomsetning. På den annen side er tinglysing av eiendomsoverføringer helt frivillig, men er sterkt anbefalt ved salg av fast eiendom som skal tjene som hjem og bolig til arbeidstakere eller ordinære eiendomskjøpere.

Blant næringsdrivende er bruk av blankoskjøte mer aktuelt. Den som velger å bruke blankoskjøter, kan sikre seg mot ubehagelige overraskelser fra selgeren ved å tinglyse en sikringsobligasjon med en urådighetserklæring og en generalfullmakt. Disse foranstaltningene gir ikke vern mot selgerens kreditorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg