Maleri fra rundt 1620-1640 som framstiller en yogi i det nordlige India

/Columbia University.
Sadhuer utfører yoga i Allahabad i India
/AP.

Yoga er navnet på et av de seks ortodokse filosofiske systemene i hinduismen. Dette systemets grunntekst, Yogasutra, tilskrives en viss Patanjali, og teksten kan dateres til mellom 325 og 425 evt. Teksten lærer, på samme måte som sankhya-systemet, at frelsen består i å oppheve forbindelsen mellom objektet (materien, prakriti, som innbefatter psyken) og subjektet (purusha). Yoga defineres i dette systemet som «konsentrasjon». Målet er adskillelse.

Faktaboks

Uttale
jˈoga
Etymologi
sanskrit योग yóga ‘anspennelse, forbindelse’, av yuj- ‘spenne for’

I motsetning til sankhya beskriver yogasystemet flere praktiske metoder slik som meditasjon på subjektet purusha, meditasjon på værenselementene (tattvaene), oppnåelse av yogakrefter og en vei som oppsummeres i åtte punkter som tilsvarer stadier på frelsesveien:

  1. etikk
  2. disiplin
  3. kroppsstilling
  4. åndedrettskontroll
  5. utestengning av sanseinntrykk
  6. fiksering av bevisstheten
  7. fordypelse
  8. konsentrasjon (samadhi)

Målet for yoga er opphør av forandringer i sinnet (cittavrittinirodhah). Et slikt opphør kan være med eller uten objekt. I det siste stadiet, asamprajnata samadhi, konsentrasjon uten objekt, finner frelsen sted, frigjøring av selvet fra all kontakt med materien og andre selv, kalt kaivalya. Videre hevder Yogasutra at det finnes en gudelignende unik purusha (Ishvara) som riktignok er passiv og uten kontakt med materien, men som likevel kan hjelpe den mediterende til målet.

Yoga som en åndelig teknikk finnes i mange av hinduismens retninger og i mange av disse har guddommer større plass. I mange av disse blir yoga forstått som «forening (med guddommen)».

En annen tradisjonell form for yoga er hatha-yoga (egentlig den voldsomme yoga), som består i anvendelsen av ulike kroppsstillinger (ofte av akrobatisk art), renselser av kroppskanalene (blant annet tilsynelatende ved hjelp av kontroll over glatt muskulatur), åndedrettskontroll og visualisering av «psykiske kanaler» der livskraften (prana) tenkes å sirkulere. Som religiøs praksis har hatha-yoga vært mye mer utbredt enn enn det filosofiske yogasystemet.

Moderne yoga

Moderne yoga på et treningssenter

Moderne yoga ble til i India ved at enkelte elementer fra hatha-yoga ble videreutviklet og kombinert med moderne gymnastikk og sport, og paradoksalt nok, ofte med referanse til Yogasutra som sentral tekst. Flere av grunnleggerne av moderne yoga i India hadde bakgrunn fra sport og moderne kroppsbygging. Slik moderne yoga, i Vesten ofte bare kalt yoga, med fokus på helse og velvære, har ofte den moderne sportskroppen i fokus. Fra 1950-tallet var det økende interesse for denne formen for yoga i mange land utenfor India, særlig i Europa og Amerika. På 2000-tallet fikk denne formen for yoga en enorm global suksess, med et utall forskjellige yogaskoler. Yoga ble også en integrert del av kommersielle treningssentre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg