Avfetting, behandling av konstruksjonsdeler og halvfabrikata, først og fremst metaller og metallegeringer, for å fjerne fett på overflaten.

Avfetting danner sammen med andre renseprosesser et nødvendig ledd ved elektrolytisk plettering, fordi man må sørge for nær kontakt mellom atomer i grunnmetallet og dekkmetallet. Avfetting benyttes også før påstrykning av korrosjonshindrende midler og maling for å oppnå god heftfasthet, ved preparering av metallografiske slip og mange andre tekniske og vitenskapelige prosesser.

Avfetting kan skje ved vasking i passende hydrokarboner, for eksempel trikloretylen, perkloretylen og metylenklorid, som løser fettet. Best resultat oppnås når vaskingen skjer i en varm damp av løsemidlet og slik at dampen kondenseres på overflaten av den del som skal avfettes.

Ellers kan man benytte varme alkaliske løsemidler, f.eks. natriumhydroksid (natronlut, NaOH), tilsatt emulgeringsmidler og stoffer som nedsetter overflatespenningen i løsningen. Effektiviteten i vaskeprosessen kan økes sterkt ved mekanisk omrøring av rensevæsken.

En forholdsvis ny metode er å introdusere høyfrekvente mekaniske svingninger, ultralyd, i væsken ved hjelp av egne svingere. En annen er å gjøre den del som skal renses til anode eller katode i et alkalisk løsemiddel. På overflaten utvikles det da bobler av oksygen, henholdsvis hydrogen, som øker kontaktflaten mellom løsemiddelet og fettlaget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.