Vinkelakselerasjon er en fysisk størrelse som angir hvor fort vinkelhastigheten endres. Den er definert som endring av vinkelhastighet (ω) dividert med tiden (t) endringen har tatt. Symbolet for vinkelakselerasjon er α (alfa).

Når vinkelakselerasjonen over tiden er konstant, kan den uttrykkes matematisk som:

\[\alpha = \frac{\Delta \omega}{t}\]

I SI-systemet er målenheten for vinkelhastighet radianer per sekund (rad/s). Følgelig blir målenheten for vinkelakselerasjon radianer per sekund per sekund (rad/s²). I praksis blir vinkelakselerasjon ofte angitt i grader per sekund per sekund.

Et roterende legeme akselererer når det utsettes for et kraftmoment (τ). Legemets vinkelakselerasjon vil da være en funksjon av kraftmomentet og legemets treghetsmoment (I). Når kraftmomentet er konstant, blir vinkelakselerasjonen gitt av formelen:

\[\alpha = \frac{\tau}{I}\]

Til sammenligning er akselerasjonen (a) som en masse (m) i lineær bevegelse får når den blir utsatt for en konstant kraft (F), gitt av formelen (se Newtons andre lov):

\[a = \frac{F}{m}\]

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg