kraftmoment

Eksempel på kraftmoment: Skrue og skiftenøkkel. Når vi drar eller skyver på skiftenøkkelen bruker vi kraft (F). Kraftmomentet blir større jo større kraft vi bruker (F), og jo lengre ut på håndtaket vi holder (r). Det er dette som menes med uttrykket «kraft ganger arm».
Kraftmoment
Lisens: CC BY SA 3.0

Moment. Hvis kraften i figur A blir dreid til venstre om angrepspunktet til den står vinkelrett på trillebårens bærearm, slik som i figur B, vil kraftmomentet øke noe fordi kraftens arm da blir lengre uten at kraften er forandret.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Kraftmomentet er lik kraft (symbol F) ganger arm (symbol r), der armen er avstanden fra kraftens retningslinje til en akse som legemet roterer om (se figuren). Kraftmoment betegnes ofte med den greske bokstaven tau: τ = F·r.

Faktaboks

Også kjent som

dreiemoment, dreiekraft, torsjonsmoment, vrimoment

torque (engelsk)

Eksempel

Om man skal løsne en skrue som sitter godt fast, som vist i figuren, er det fordelaktig å plassere kraften slik at armen blir størst mulig. Man bør sette inn kraften så langt fra rotasjonssenteret som mulig og vinkelrett på linjen inn til rotasjonsaksen.

Altså vil det lønne seg å ta tak langt ute på skaftet til skiftenøkkelen. Kraftmomentet er større når vi setter kraften inn på enden av skaftet enn når vi bruker samme kraft nærmere skruen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Per Holck

Figuren viser en skrue som skrus til (med-sols) - ikke opp. Begrepet moment ville tydeliggjøres bedre dersom en annen kraft (f) fikk virke midt på skaftet (altså med halvparten så llang arm), og illustrere det med at vektoren f da blir dobbelt så lang (at det altså må anvendes dobbel kraft).

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Takk for godt innspill! Vi skal få laget en ny figur som illustrerer dette. Vennlig hilsen Jostein Riiser Kristiansen i redaksjonen.

skrev Per Holck

Hei. Jeg tror momemtbegrepet blir enklere å forstå dersom det legges inn en ny (ekstra) pil midt på skaftet av skiftenøkkelen, for å illustrere at kraften må dobles når kraftarmen halveres. Tegningen med trillebåren kan bli litt avansert for enkelte i forhold til skiftenøkkelen.

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei, takk igjen for innspillet! Ny figur kommer etter hvert. Hilsen Jostein i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg