Eksempel på kraftmoment: Skrue og skiftenøkkel. Når vi drar eller skyver på skiftenøkkelen bruker vi kraft (F). Kraftmomentet blir større jo større kraft vi bruker (F), og jo lengre ut på håndtaket vi holder (r). Det er dette som menes med uttrykket "kraft ganger arm".

Kraftmoment av Andreas Tjernshaugen. CC BY SA 3.0

Kraftmoment er en krafts evne til å forandre et legemes rotasjon om sin egen akse. Kraftmoment kalles også dreiemoment.

En bestemt kraft har større kraftmoment desto lenger vekk fra aksen den virker. Kraftmomentet er lik kraft (symbol F), ganger arm (symbol r), der armen er avstanden fra kraftens retningslinje til en akse som legemet roterer om (se figuren). Kraftmoment betegnes ofte med den greske bokstaven tau: τ = F·r. 

Om man skal løsne en skrue som sitter godt fast, som vist i figuren, er det fordelaktig å plassere kraften slik at armen blir størst mulig. Man bør sette inn kraften så langt fra rotasjonssenteret som mulig og vinkelrett på linjen inn til rotasjonsaksen. 

Altså vil det lønne seg å ta tak langt ute på skaftet til skiftenøkkelen. Kraftmomentet er større når vi setter kraften inn på enden av skaftet enn når vi bruker samme kraft nærmere skruen. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.