kraftmoment

Eksempel på kraftmoment: Skrue og skiftenøkkel. Når vi drar eller skyver på skiftenøkkelen bruker vi kraft (F). Kraftmomentet blir større jo større kraft vi bruker (F), og jo lengre ut på håndtaket vi holder (r). Det er dette som menes med uttrykket "kraft ganger arm".
Kraftmoment av . CC BY SA 3.0

Kraftmoment er en krafts evne til å forandre et legemes rotasjon om sin egen akse. Kraftmoment kalles også dreiemoment.

Faktaboks

Også kjent som

dreiemoment

dreiekraft

torque (engelsk)

En bestemt kraft har større kraftmoment desto lenger vekk fra aksen den virker. Kraftmomentet er lik kraft (symbol F), ganger arm (symbol r), der armen er avstanden fra kraftens retningslinje til en akse som legemet roterer om (se figuren). Kraftmoment betegnes ofte med den greske bokstaven tau: τ = F·r.

Eksempel

Om man skal løsne en skrue som sitter godt fast, som vist i figuren, er det fordelaktig å plassere kraften slik at armen blir størst mulig. Man bør sette inn kraften så langt fra rotasjonssenteret som mulig og vinkelrett på linjen inn til rotasjonsaksen.

Altså vil det lønne seg å ta tak langt ute på skaftet til skiftenøkkelen. Kraftmomentet er større når vi setter kraften inn på enden av skaftet enn når vi bruker samme kraft nærmere skruen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg