vibrator (elektrisitetslære)

Artikkelstart

Vibrator er en elektromekanisk enhet som omdanner likestrøm til en pulserende strøm. Enheten ble tidligere brukt til å transformere likestrøm til enten vekselstrøm eller likestrøm på et høyere spenningsnivå.

Faktaboks

Uttale
vibrˈator
Etymologi
av vibrere og -ator

I en vibrator blir likestrøm fra et batteri hakket opp av en elektrisk kontakt som kobler seg av og på i et høyt tempo ved hjelp av et relé. Opphakkingen skjer i et tempo som skaper en karakteristisk summende lyd. Likestrømmen omdannes da til en serie med korte strømpulser slik at spenningen svinger mellom 0 volt og batterispenning i en firkantet bølge. Når denne pulserende strømmen føres gjennom primærviklingen i en transformator, induseres en vekselstrøm på sekundærviklingen. Eventuelt kan denne strømmen igjen likerettes. Da oppnår man å transformere en likestrøm med en viss spenning til en ny likestrøm med en annen spenning.

Vibratorer ble tidligere mye brukt til å transformere strømmen fra et 12 volt bilbatteri til 230 volt vekselstrøm. Det ble da mulig å ta i bruk elektrisk utstyr som er laget for tilkobling til det ordinære strømnettet. I dag er det mest vanlig å bruke vekselrettere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg