Vibrator er en elektromekanisk enhet som omdanner likestrøm til en pulserende strøm. Enheten ble tidligere brukt til å transformere likestrøm til enten vekselstrøm eller likestrøm på et høyere spenningsnivå.

Faktaboks

Uttale
vibrˈator
Etymologi
av vibrere og -ator

I en vibrator blir likestrøm fra et batteri hakket opp av en elektrisk kontakt som kobler seg av og på i et høyt tempo ved hjelp av et relé. Opphakkingen skjer i et tempo som skaper en karakteristisk summende lyd. Likestrømmen omdannes da til en serie med korte strømpulser slik at spenningen svinger mellom 0 volt og batterispenning i en firkantet bølge. Når denne pulserende strømmen føres gjennom primærviklingen i en transformator, induseres en vekselstrøm på sekundærviklingen. Eventuelt kan denne strømmen igjen likerettes. Da oppnår man å transformere en likestrøm med en viss spenning til en ny likestrøm med en annen spenning.

Vibratorer ble tidligere mye brukt til å transformere strømmen fra et 12 volt bilbatteri til 230 volt vekselstrøm. Det ble da mulig å ta i bruk elektrisk utstyr som er laget for tilkobling til det ordinære strømnettet. I dag er det mest vanlig å bruke vekselrettere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg