Relé.

Virkemåten for et elektrisk relé. Når det går strøm i reléspolen, får vi en elektromagnet. Ankeret trekkes da mot spolen, og strømmen blir sluttet i kontaktpunktet. (Den nederste kontaktfjæren dyttes opp pga. ankerets bevegelse).

Av /Store norske leksikon ※.
Relé, kretsløpsymbol
Kretssymbolet for relé kan tegnes på ulike måter. NC står for hvilebryter (engelsk normally closed), NO står for arbeidsbryter (engelsk normally open).
Relé, kretsløpsymbol
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Relé er en anordning hvor man med lav elektrisk effekt kan bryte eller slutte kontakter i kretser med høy effekt. Et relé er i sin enkleste form en elektromagnet hvor man ved å variere strømmen i en vikling får et opplagret anker til å bevege seg og derved mekanisk legge om kontakter. Releer ble første gang brukt av Samuel Finley Breese Morse ca. 1840 for forsterkning av telegrafsignaler.

Faktaboks

Uttale
relˈé
Også kjent som

elektrisk relé

Bruk

Releer brukes i sterkstrømsteknikken for kontroll og beskyttelse (overspenningsrelé, kortslutningsrelé, retningsrelé, distanserelé), i telegrafi for forsterkning, styring og kontroll, og i analoge telefonsentraler. Mange reléfunksjoner er etter hvert erstattet av elektroniske kretser, ofte kalt halvlederreleer eller transistorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg