Vannstandsmåling er måling av vannstanden i vassdrag eller i havet med det formål å beskrive tilstander eller endring i vannstand. I vassdrag måles vannstand ofte med den hensikt i finne vannføring. For å avlede vannføring fra vannstand behøves en vannføringskurve som viser sammenhengen mellom vannstand (meter) og vannføring (m3/s eller l/s) for det aktuelle målepunktet.

Vannstandsmåling kan foregå manuelt ved å avlese en vannmerkeskala, men for mer nøyaktige og kontinuerlige målinger brukes automatiske systemer (se også limnigraf). Målesystemene har to hoveddeler: en sensor som avføler den virkelige vannstanden på stedet, og en enhet for registrering av måleverdiene, og eventuelt overføring av data til en sentral.

Mye brukte sensorer for vannstandsmåling er flottører som følger vannstanden på overflaten, og trykksonder som plasseres under overflaten og måler trykket av vannsøylen over. Registrering av måledata skjer enten ved opptegning av en kurve på papir, eller digitalt på en elektronisk logger. Automatisk dataoverføring fra felt til innsamlingssentral skjer over telefon eller radio, eventuelt via satellitt.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er ansvarlig for å drifte nettverket av hydrologiske målestasjoner, og publiserer data via sine nettsider.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg