vaghet

Artikkelstart

Vaghet er at noe er vagt, at det er utydelig, ubestemmelig eller uklart, lite presist eller spesifikt.

Faktaboks

Etymologi

avledet av vag, fra fransk vague, av latin vagus, grunnbetydning 'omflakkende, omstreifende'

Vaghet i filosofi

Innen filosofi brukes vaghet om det faktum at de fleste – om ikke alle – våre begreper virker som om de har uklare eller vage grenser. Problemet om vaghet skriver seg tilbake til antikkens greske filosofi.

For et slikt begrep, F, er det en slags randsone der det kan virke uklart om et objekt er eller ikke er F. For eksempel virker det rimelig å tenke seg at skillet mellom det å være skallet eller å ikke være skallet ikke er gitt ved at en person mister kun ett hårstrå. Snarere virker overgangen mellom en som går fra å ikke være skallet til å bli skallet å være vag eller gradvis. I en periode med tiltagende håravfall vil det være uklart hvorvidt denne personen faktisk er skallet eller ikke.

Mange filosofer har forklart dette med at det må være noe uavklart i selve meningen til et begrep som «skallet» og at det samme gjelder for andre begreper som «tykk», «tynn» og så videre. Men hva fenomenet vaghet skyldes, hva det består i, og hvor vidstrakt det er, er kontroversielle og mye debatterte temaer innenfor språkfilosofi, erkjennelsesteori, semantikk og pragmatikk.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg