Vaghet er det faktum at de fleste - om ikke alle - våre begreper virker som om de har uklare eller vage grenser. Problemet om vaghet skriver seg tilbake til antikkens greske filosofi.

For et slikt begrep, F, er det en slags randsone der det kan virke uklart om et objekt er eller ikke er F. For eksempel virker det rimelig å tenke seg at skillet mellom det å være skallet eller å ikke være skallet ikke er gitt ved at en person mister kun ett hårstrå. Snarere virker overgangen mellom en som går fra å ikke være skallet til å bli skallet å være vag eller gradvis. I en periode med tiltagende håravfall vil det være helt uklart hvorvidt denne personen faktisk er skallet eller ikke.

Mange filosofer har forklart dette med at det må være noe uavklart i selve meningen til et begrep som "skallet" og at det samme gjelder for andre begreper som "tykk", "tynn" og så videre. Men hva fenomenet vaghet skyldes, hva det består i, og hvor vidstrakt det er, er kontroversielle og mye debatterte temaer innenfor språkfilosofi, erkjennelsesteori, semantikk og pragmatikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.