værhane

"Gallo di Ramperto" er den eldste bevarte værhanen i verden. Den har sitt navn etter biskopen og kirkebyggeren Ramperto som virket først på 800-tallet i Brescia i Italia. Værhanen befinner seg nå i Museo di Santa Giulia, Brescia, Italia.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

En værhane er en vindfløy som viser vindretningen. Navnet kommer av at den har en form som en hane. Værhanen viser retningen vinden kommer fra. Værhanene er vanligvis plassert på hustak eller på toppen av murpiper.

Værhane kan også brukes i overført betydning om for eksempel en opportunistisk politiker, en som snur kappen etter vinden.

Historikk

Vindfløyer er omtalt i skriftlige kilder før begynnelsen av vår tidsregning. Det hadde trolig stor betydning for utbredelsen av værhaner at pave Gregor I (590–604) uttalte at hanen var det mest passende symbol for kristendommen, idet den var et symbol for Peter. Dette var en referanse til Det nye testamentet, der det heter at Jesus forutså at Peter ville fornekte ham tre ganger før hanen galte. Som en følge av dette ble mange værhaner plassert på kirkespir.

Bayeux-teppet fra 1070-tallet viser en mann som installerer en hane på Westminster Abbey.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg