Veronica verna

Vårveronika, de djupt flika bladene på stengelen er godt synlig. Muldbjerge, Jylland, Danmark

Vårveronika er en ettårig urt i maskeblomstfamilien. Dette er små, håra planter med djupt flika blader på stengelen. Arten finnes hovedsakelig på kalkrik grunn og finnes spredt på Østlandet med noen få funn vestafjells.

Faktaboks

Etymologi
vernus, latin for vår
Vitenskapelig navn
Veronica verna
Beskrevet av
Carl von Linné
Rødlistestatus i Norge
VU – Sårbar

Beskrivelse

Vårveronika har tynn, lysegrønn stengel som har korte dunhår. De nedre bladene er hele, men tanna, mens bladene lenger opp på stengelen er djupt delte. Dette skiller vårveronika fra den lignende arten bakkeveronika. Blomstene sitter i klaser i toppen av planta på korte blomsterstilker.

Blomsterkrona er lyseblå med lite markerte mørkere streker. Blomstene er ganske små, tre millimeter i diameter. Fruktene hos vårveronika er nyreforma kapsler som er breiere enn de er lange. Kapslene er kjertelhåra.

Utbredelse

Vårveronika finnes på tørrbakker, hovedsakelig på baserik grunn.

Vårveronika er sørøstlig og finnes spredt på Østlandet fra kysten til noe innover inn i dalstrøkene, som for eksempel til Hol, Vang, Dovre og Elverum. Det er noen få funn av vårveronika vest for Langfjella; Luster, Lærdal og Rauma. Vårveronika er vurdert til nær trua (NT) i Rødlista.

Denne veronikarten finnes i Europa, Vest-Asia og Nordvest-Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vårveronika
Veronica verna
Tidligere vitenskapelig navn
Veronica brevistyla Moris, Veronica dillenii Crantz
Artsdatabanken-ID
102576
GBIF-ID
3172116

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg