bakkeveronika

Bakkeveronika. Stafsenga, Kirkøy, Hvaler.
Bakkeveronika
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Bakkeveronika er en ettårig urt i maskeblomstfamilien. Dette er ganske små, håra planter med eggforma, rundtanna blader. Arten finnes hovedsakelig på kalkrik grunn og er vanligst på Østlandet, men finnes spredt nord til Troms.

Faktaboks

Etymologi
arvensis, latin, ‘som hører åkeren til’
Også kjent som

Veronica arvensis

Beskrivelse

Bakkeveronika. Hyllebjerg, Himmerland, Danmark

Bakkeveronika har tynn, krushåra stengel med eggforma blader som har rundtanna kant. Plantene er ofte ugreina, men kan også ha opprette greiner. Blomstene sitter i klaser i toppen av planta og bladene i blomsterstanden er lansettforma og lenger enn blomsterstilkene.

Blomsterkrona er lyseblå med lite markerte mørkere streker. Blomstene er ganske små, to til tre millimeter i diameter. Fruktene hos bakkeveronika er hjerteforma kapsler som er nesten like breie som lange. Kapslene har kjertelhår på kantene.

Utbredelse

Bakkeveronika finnes hovedsakelig på tørrbakker, men kan også forekomme som åkerugras. Arten finnes først og fremst på baserik grunn.

Bakkeveronika er nokså vanlig eller spredt på Østlandet til ganske langt inn i dalstrøkene. Videre er arten spredt langs kysten til Trøndelag og så finnes den noen få steder nordover til Tromsø.

Denne veronikaarten finnes i Europa, Vest-Asia og Nordvest-Afrika.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg