Omphalodes verna

Vårkjærminne. Hobro, Jylland, Danmark

Vårkjærminne er en flerårig urt i rubladfamilien. Dette er en innført art som dyrkes som hageplante og som finnes forvilla på stadig flere steder i Norge. Plantene er teppedannende med blå blomster som ligner forglemmegei.

Faktaboks

Etymologi

av gresk, omfalos - navle og oides - lignende, verna - fra latin for vår

Vitenskapelig navn
Omphalodes verna
Beskrevet av
Conrad Moench
Fremmedartstatus i Norge
PH – Potensielt høy risiko

Utseende

Omphalodes verna

Vårkjærminne kan bre seg ut som tepper ved hjelp av overjordsrenninger. Botanisk hage, Århus, Danmark

Plantene blir som regel mellom 5 og 20 centimeter høye og har rikelig med overjordsrenninger slik at det dannes tepper. Bladene er ovale og har hel kant. De fleste bladene har lange bladstilker. Blomstene er klart blå med en lys ring rundt åpninga til kronrøret og lyse striper mellom kronflikene. Blomstene er 10 til 15 millimeter i diameter og har innsnevringer i kronrøret. Frukta er delt i fire smånøtter med håret kant.

Utbredelse

Vårkjærminne er ikke opprinnelig i Norge, men dyrkes som hageplante og forvilles noe. Arten er påtruffet som forvilla flest ganger i lavlandet i Sørøst-Norge, men har også flere funn fra kystområder til Trondheimsfjorden. Det er også gjort noen få funn lenger nord. Antallet observasjoner i naturen har økt kraftig de siste tiårene og antas å øke videre. Vårkjærminne er vurdert til kategorien «Lav riskiko – LO» i Fremmedartslista 2018.

Vårkjærminnes opprinnelige voksesteder er fjellstrøk i Sør- og Mellom-Europa.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

vårkjærminne
Omphalodes verna
Artsdatabanken-ID
101040
GBIF-ID
2926048

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg