Departementet for utviklingshjelp

Artikkelstart

Departement for utviklingshjelp (DUH) ble opprettet i 1983 og nedlagt i 1990 da arbeidsoppgavene ble overtatt av Utenriksdepartementet. Statsrådsstillingen i DUH har imidlertid fortsatt som statsråd for utviklingssamarbeid i Utenriksdepartementet.

Det operative ansvaret for norsk utviklingshjelp har i alle disse årene hovedsaklig ligget hos Direktoratet for utviklingssamarbeid NORAD. Oversikt over statsråder i Departement for utviklingshjelp finnes i tabellen over Norge – Statsråder.

Historie

Fra 1997 til 2000 ble stillingen kalt statsråd for utvikling og menneskerettigheter, fra 2000 ble den kalt utviklingsminister og fra 2007 miljø- og utviklingsminister som følge av at én statsråd, Erik Solheim, samtidig fikk ansvar også for Miljøverndepartementet. Da Høyre og Fremskrittspartiet dannet regjering i oktober 2013 ble stillingen som utviklingsminister avviklet, og utenriksministeren fikk ansvaret også for utviklingssaker. I 2019 ble statsrådstillingen igjen opprettet, da Kristelig Folkeparti kom inn i regjeringen, og Dag Inge Ulstein ble statsråd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg