ull og pels fra hund (tekstil)

Votter av hundeull med oppskrift og garn fra Selbu Spinneri.

Votter av hundeull oppskrift og garn Selbu Spinneri. Foto: Selbu spinneri.
Av .

Artikkelstart

Hundeull og -pels har svært lange tradisjoner som tekstilmateriale. Hundeull er en naturlig proteinfiber med viktige fellestrekk med annen ull.

Hundeull

Hundeull er svært lett og varm, men ikke slitesterk. Den er glatt og tover ikke så mye. Fargene har god lysekthet, omtrent som pigmentert ull fra sau. Best lysekthet har de brune tonene, mens sort ull vil endres til mørk brun over tid. En genser i hundeull blir lett, 500 gram er normalt nok til en middels stor herregenser. Interessen for strikking med hundeull er størst blant hundeierne og gjerne med hundemotiver.

I senere år har det vært en økende interesse for bruken av hundeull i garn. Dette har sammenheng med økt interesse for håndspinning, samt at nye små spinnerier spinner hundeull som leiespinning. Dette er et system der kunden får tilbake garn av den ullen som de leverer inn. Mange ønsker seg plagg strikket med ull fra nettopp sin hund.

På spinneriet vil hundeull ofte blandes med ull fra sau, for eksempel 40-60 prosent lammeull, avhengig av lengden på hundefiberen. Hunderasene med dobbel og lang pels er best egent for spinning. Høstingen av ull til garn foregår gjennom kjemming av hunden i perioder med mye røyting.

Hundepels

Hundepels har vært mye brukt og verdsatt. Den er vanskelig å skille fra ulveskinnspels i historisk materiale. Pelsen er lett og svært varm. Hundepels har vært i vanlig bruk i Norge som for eksempel sengeforleggere så sent som på 1960-tallet. I dag er dette ikke lenger vanlig. I populærkulturen er hundepels særlig kjent fra pelskåpen til Cruella de Vil i Disney-filmen 101 Dalmatinere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg