troppsgymnastikk

Troppsgymnastikk er en turngren hvor det blir konkurrert med lag på mellom 6 og 12 gymnaster. Lagene konkurrerer i øvelsene trampett, tumbling og frittstående, og det blir konkurrert i klassene menn, damer og miks. I Norge konkurreres det både i enkeltapparater og sammenlagt i alle tre øvelsene. Det arrangeres nordisk mesterskap for klubblag, og europamesterskap for landslag. I Norge er troppsgymnastikk underlagt Norges Gymnastikk- og Turnforbund.

Faktaboks

Også kjent som
TeamGym, Troppsturn

Øvelser

I frittstående danser troppen en synkron dans, med innslag av gymnastiske og akrobatiske elementer utført til musikk. Øvelsen varer i mellom 2,15-2,45 minutter, og utføres på et teppe som er 16 meter langt, 14 meter bredt og har en tykkelse på 3,5 centimeter.

I tumbling utfører troppen 3 serier med akrobatiske elementer på en tumblingbane. Gymnastene kjører seriene etter hverandre med kort mellomrom mellom hver gymnast.

I trampett utfører troppen 3 serier med volter med rotasjon om både lengdeaksen og tverraksen. En av seriene må inneholde turning over en hest. I likhet med tumbling kjører gymnastene seriene etter hverandre med et kort mellomrom mellom hver av gymnastene.

Bedømming

Det er tre dommerpaneler i hvert apparat: E-panelet, D-panelet og C-panelet.

E-panelet ser på utførelsen av de forskjellige elementene og trekker poeng på grunnlag av blant annet stil, kroppsposisjon, skruteknikk og landing. E-panelet starter på 10,0 poeng og trekker fra dette.

D-panelet regner ut vanskeverdien til de forskjellige seriene troppen utfører. D-panelet har ingen maksimal karakter de kan gi, siden man får poeng etter hvor mange rotasjoner, skruer og elementer man utfører.

C-panelet dømmer komposisjon og har ansvar for å kontrollere at innholdet i øvelsene er i tråd med kravene gitt i reglementet. C-panelet kan gi opptil 4,0 poeng i frittstående og 2,0 poeng i tumbling og trampett.

Når en tropp er ferdig med sin øvelse legges karakterene fra de tre dommerpanelene sammen og troppen får sin endelige karakter.

Kommentarer (1)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg