Troppsgymnastikk er en turngren hvor det blir konkurrert med lag på mellom 6 og 12 gymnaster. Lagene konkurrerer i øvelsene trampett, tumbling og frittstående, og det blir konkurrert i klassene menn, damer og miks.

Faktaboks

Også kjent som
Teamgym, Troppsturn

I Norge konkurreres det både i enkeltapparater (kalt «Nasjonale klasser») og sammenlagt i alle tre øvelsene (kalt «Teamgym»), mens det internasjonalt kun konkurreres i mangekamp. Det arrangeres nordisk mesterskap for klubblag, og europamesterskap for landslag. I Norge er troppsgymnastikk en gren under Norges Gymnastikk- og Turnforbund.

Øvelser

I frittstående danser troppen en synkron dans, med innslag av gymnastiske og akrobatiske elementer utført til musikk. Øvelsen varer i 2:15 til 2:45 minutter og utføres på et teppe som er 16 meter langt, 14 meter bredt og har en tykkelse på 3,5 centimeter.

I tumbling utfører troppen 3 serier med akrobatiske elementer på en tumblingbane. Gymnastene kjører seriene etter hverandre med kort mellomrom mellom hver gymnast.

I trampett utfører troppen 3 serier med volter med rotasjon om både lengdeaksen og tverraksen. En av seriene må inneholde turning over et hoppredskap. I likhet med tumbling kjører gymnastene seriene etter hverandre med et kort mellomrom mellom hver av gymnastene.

Bedømming

Det er to dommerpaneler i hvert apparat, E-panelet og CD-panelet, og totalt benyttes det 20 dommere i konkurranser.

E-panelet ser på utførelsen av de forskjellige elementene og trekker poeng på grunnlag av blant annet stil, kroppsposisjon, skruteknikk og landing. E-panelet starter på 10,0 poeng og trekker fra dette. Det er fire E-dommere i hvert apparat, og det er gjennomsnittet av de to midterste som utgjør E-karakteren.

CD-panelet regner ut to forskjellige karakterer, C og D. D-karakteren, også kalt vanskekarakteren, regnes ut fra vanskeverdien til de forskjellige seriene troppen utfører. D-karakteren har ikke noe tak, da man får poeng etter hvor mange rotasjoner, skruer og elementer man utfører. C-karakteren, kalt komposisjon, gis ut fra innholdet i øvelsene og at disse er i tråd med kravene gitt i reglementet. C-karakteren kan maksimalt være 2,0 poeng.

Når en tropp er ferdig med sin øvelse, legges karakterene fra de tre dommerpanelene sammen, og troppen får sin endelige karakter.

Historie

Troppsgymnastikk 1912
Norges tropp vant gull i OL i 1906, og gjentok bragden i Stockholm i 1912.
Av /Esterházy-museet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Troppsgymnastikk startet opp i Danmark på 1970-tallet og bygget på den allerede populære oppvisnings-/breddegymnastikken. Oppvisninger ved slutten av sesongen har vært populært i Skandinavia lenge, og det er her troppsgymnastikk har sitt opphav fra. Troppsgymnastikk i dag kan ikke sammenlignes med troppsgymnastikk slik det ble utført på tidlig 1900-tallet, som Norge blant annet tok gull i under de olympiske leker i 1906 og 1912.

I starten ble det konkurrert i fire apparater: frittstående, tumbling, trampett og hoppredskap. I senere tid er de to siste slått sammen til ett apparat. Alle apparatene har over årenes løp blitt modernisert, noe som kan være med på å forklare den store utviklingen i vanskenivå i idretten.

Det første prøve-EM ble avholdt i Portugal i 1993, med det første uoffisielle europamesterskapet i Finland i 1996. Det ble først arrangert offisielt europamesterskap i 2010. Fra 2012 var europamesterskapene for landslag, før dette var det klubblag som konkurrerte.

Norge stilte for første gang med offisielt landslag i EM 2018 i Portugal, i forkant av dette var det et samarbeid på tvers av klubbene kalt Team Norge som representerte Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

...også kjent som troppsturn

skrev Bella Iselin Vezina

Kanskje skrive litt mere om hvordan det ble dannet og når det ble dannet? Landslag? Norges beste lag?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg