Turkanakvinne

Turkana er en folkegruppe i Kenya, vest for Turkanasjøen, og i tilgrensende deler av Uganda, og de teller cirka én million (2019). De snakker et nilotisk språk og har tamdyrhold som sin tradisjonelle næringsvei. Gruppene som holder til langs Turkanasjøen, har også drevet noe fiske.

Faktaboks

Uttale
turkˈana

Usikre nedbørsforhold med tørkeperioder fører til store problemer både i husdyrholdet og fisket. Siden Idi Amins fall i Uganda har situasjonen i området vært usikker. Stor utbredelse av automatvåpen har medført høye dødstall i forbindelse med kvegtyveri og stridigheter.

Norge og turkana

Fra 1969 var norsk utviklingsbistand engasjert i utviklingen av fisket i Turkanasjøen. Prosjektet var sterkt omstridt, og etter store investeringer og mange års prosjektarbeid ble tiltaket avviklet. Norge har også gitt bistand til veiprosjekter og bredere anlagte distriktsutviklingsprosjekter i Turkana-distriktet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg