Porselenskrabbe
Porselenskrabben Pisidia longicornis er utbredt langs norskekysten fra Agder til Hordaland. Den har et skjold på rundt ti millimeter i tverrmål.

Porselenskrabber er en familie av tifotkreps i gruppen trollkreps (Anomura). Det finnes omkring 225 marine arter på verdensbasis.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Porcellanidae

Beskrivelse

Porselenskrabber er små og lever ofte sammen med svamper og sjøanemoner på havbunnen. De ligner på vanlige krabber i fasong, men krabber hører til en annen gruppe tifotkreps. Porselenskrabber er runde med lange følehorn, og skiller seg fra krabber ved at femte brystbein-paret er redusert i størrelse. Klørne er ofte meget store.

Utbredelse

I Norge er arten porselenskrabbe, Pisidia longicornis, utbredt langs kysten av Sør-Norge. Den har et skjold på ti millimeter i diameter, og er brun- eller rødfarget. Porselenskrabben lever i strandsonen mellom grus og stein, og ned til 70 meter. Håret porselenskrabbe, Porcellana platycheles, har en mer sørlig utbredelse. Hos den er skjoldet på 15 millimeter og de store klørne er tett besatt med hår. Den er utbredt fra Middelhavet og nordover, og har i Norge bare blitt funnet i Rogaland.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Moen, F. E. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. 5. utgave. 768 sider. Kom forlag.

Faktaboks

Porselenskrabber
Porcellanidae
Artsdatabanken-ID
16569
GBIF-ID
8673

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg