Porselenskrabber

Porselenskrabbe
Porselenskrabben Pisidia longicornis er utbredt langs norskekysten fra Agder til Hordaland. Den har et skjold på rundt ti millimeter i tverrmål.

Porselenskrabber, familie av tifotkreps innen infraorden trollkreps (Anomura). Det finnes omkring 225 marine arter på verdensbasis. De er små og lever ofte sammen med svamper og sjøanemoner på bunnen. Porselenskrabber ligner på vanlige krabber i fasong, men krabber hører til en annen infraorden. Porselenskrabber er runde med lange følehorn, og skiller seg fra krabber ved at femte par brystbein er redusert i størrelse. Klørne er ofte meget store.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Porcellanidae

I Norge er porselenskrabbe Pisidia longicornis utbredt langs kysten fra Agder til Hordaland. Den har et skjold på ti millimeter i tverrmål, og er brun eller rød av farge. Porselenskrabben lever i strandsonen mellom grus og stein, og ned til 70 meter. Håret porselenskrabbe Porcellana platycheles har en mer sørlig utbredelse. Hos den er skjoldet på 15 millimeter og de store klørne er tett besatt med hår. Den er utbredt fra Middelhavet og nordover, men bare funnet i Rogaland hos oss.

Litteratur

  • Moen, F. E. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. 5. utgave. 768 sider. Kom forlag.

Faktaboks

Porselenskrabber
Porcellanidae
Artsdatabanken-ID
16569
GBIF-ID
8673

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg