Åge Aleksandersen (1985)

Åge Aleksandersen regnes av mange som en av skaperne av trønderrocken. Selv har han uttrykt at han ikke liker betegnelsen fordi den kan antyde at musikken begrenses til det lokale.

Åge Aleksandersen (1985)
Av /Aftenposten/NTB.

Trønderrock er rockemusikk fra Trøndelag som kombinerer elementer av tradisjonell musikk med rock, som regel med tekster på trøndersk.

Betegnelsen ble lansert av journalist Bertil Lien i 1972 i et intervju med bandet Prudence.

Nettopp Prudence og dets medlemmer Åge Aleksandersen og Terje Tysland er blant de fremste eksponentene for trønderrocken. Det er også bandet D.D.E.

Musikk som kalles trønderrock, er gjerne energisk og fengende og blander rock med elementer fra roots, folk, americana, cajunmusikk eller danseband.

Tekstene omhandler ofte livets gleder og sorger. De kan være følelsesladde eller politiske, eller mer lettbeinte tekster om fest og fyll.

Historikk

Bjarne Brøndbo
Bjarne Brøndbo under en konsert med D.D.E. i Trondheim i 1997
Av /NTB Scanpix.

1975 regnes som gjennombruddsåret til trønderrocken. Da kom Prudences første album på norsk og trønderdialekt, Takk te dokk (1975). De foregående tre studioalbumene hadde vært på engelsk. Samme år kom Åge Aleksandersens første soloalbum, 7800 Namsos, som inneholder klassikeren Langt igjæn til Royal Albert Hall.

Etter at Prudence var oppløst i 1976, ble låtskriverne og vokalistene Åge Aleksandersen og Terje Tysland kjent for hver sin form for trønderrock. Tyslands særpreg var at han spilte trekkspill og var inspirert av cajunmusikk, mens Aleksandersen med sitt band Sambandet etter hvert fikk enorm suksess med en mer streit type rock. Begge hadde mange slagere på Norsktoppen i de neste to tiårene.

Musikken til Hans Rotmo fra Verdal kalles også ofte trønderrock, til tross for at den slekter mer på visetradisjonen og musikalsk har lite med rock å gjøre. Sammen med Vømmøl Spellmannslag ga Rotmo ut to suksessrike album i 1974 og 1975. Politiske tekster på trøndersk fortsatte han med i gruppa Arbeidslaget hass K. Vømmølbakken og Heimevernslaget. Siden 1980 har Rotmo gitt ut soloplater.

Prudence-medlem Per Erik Wallum dannet trønderrockbandet Rollaug, som ga ut album i 1981 og 1983. Dets bassist var Frode Viken, som i 1992 startet D.D.E. – også de fra Namsos. D.D.E. ble på 1990-tallet Norges mest populære liveband og solgte mange plater. De er fortsatt anført av vokalist og trekkspiller Bjarne Brøndbo.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gunnar Sand, Nils Toldnes: Trønder-rock (Pax Forlag, 1982)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg